
Door corona is de winst weer verdampt
Is de vernieuwde Aletta Jacobshal nu wel groot genoeg?
De verbouwing begon eind 2018 en is vorige week afgerond. De grootste uitdaging, zo zei de RUG eerder, was hoe de bouwoverlast voor student en docent te beperken. Daar hoefde aannemer BAM zich de laatste twee maanden op een uitgestorven campus geen zorgen over te maken.
Al in 2016 besloot de RUG om de capaciteit van de hal te verdubbelen. De RUG kampte toen al met een gebrek aan tentamenruimte. Tentamens werden daarom ook in de avonden, weekends en in externe zalen zoals in Martiniplaza afgenomen.
In ieder geval de externe zalen en de weekendtentamens zouden met de vernieuwde Aletta Jacobshal verleden tijd zijn. Maar of dat vanwege de coronacrisis en de anderhalvemeteruniversiteit gaat lukken, is nu de vraag. We moeten afwachten hoeveel mensen er straks echt terecht kunnen, aldus een woordvoerder van de universiteit.
Nieuwe zalen
Achter de oranjebruine keramische bedekking van de buitenkant van de nieuwe vleugel bevinden zich twee nieuwe collegezalen (200 en 450 zitplaatsen), een examenruimte (met 590 digitale tentamenplaatsen), een extra foyer en studiefaciliteiten.
De nieuwbouw (5400 vierkante meter extra) is tegen de bestaande hal aangebouwd, deels in de vijver. Die is tijdens de bouw voor een groot deel gedempt om tijdelijk als bouwplaats te dienen, maar wordt weer uitgegraven. De nieuwe vleugel bevat straks de hoofdingang, de oude entree wordt dan de uitgang.
Duurzaam
Het gebouw is ook duurzamer geworden dankzij een geothermisch energiesysteem en ruim vijfhonderd zonnepanelen. Verder is het binnenklimaat verbeterd door een klimaatbeheersingssysteem en tot slot is de fietsenstalling vergroot.
De komende tijd wordt gebruikt om de hal verder in te richten, zodat die bij het begin van het nieuwe academisch jaar beschikbaar is. ‘Uiteraard hopen we dat we de prachtige nieuwe faciliteiten in het komende collegejaar in gebruik kunnen nemen, volgens de dan geldende richtlijnen’, zegt Hans Biemans van het college van bestuur.