Aimee bestrijdt vooroordelen over het Midden-Oosten met haar podcast

‘Arabic Aimy’ bestrijdt vooroordelen met haar podcast

Wat weet jij eigenlijk echt over het Midden-Oosten, behalve wat je meekrijgt via het nieuws? Student Aimee Doeksen wil met haar podcast mensen kennis laten maken met de Arabische cultuur.
2 december om 9:11 uur.
Laatst gewijzigd op 2 december 2020
om 11:54 uur.
december 2 at 9:11 AM.
Last modified on december 2, 2020
at 11:54 AM.
Avatar photo

Door Fay van Odijk

2 december om 9:11 uur.
Laatst gewijzigd op 2 december 2020
om 11:54 uur.
Avatar photo

By Fay van Odijk

december 2 at 9:11 AM.
Last modified on december 2, 2020
at 11:54 AM.
Avatar photo

Fay van Odijk

Toen ze in maart thuis kwam te zitten vanwege de coronapandemie besloot Aimee Doeksen (21) haar tijd goed te besteden: ze begon onder het pseudoniem Arabic Aimy de podcast Midden in het Oosten. De derdejaars Midden-Oostenstudies kreeg altijd veel vragen van haar omgeving over haar opleiding en het gebied dat ze bestudeert. ‘Nu kan ik ze gewoon mijn podcast opsturen’, zegt ze. 

Er bestaan veel vooroordelen en misvattingen over het Midden-Oosten, merkte ze namelijk. ‘In het nieuws komen vaak alleen de negatieve gebeurtenissen voorbij, bijvoorbeeld over aanslagen van IS, waardoor er een soort angst ontstaat tegenover de islam en moslims’, legt ze uit. 

Haar doel is dan ook om mensen op een positieve manier kennis te laten maken met de Arabische cultuur en meer bewustwording te creëren over het Midden-Oosten. In haar podcast laat ze experts aan het woord: RUG-docenten Pieter Nanninga en Kiki Santing vertellen bijvoorbeeld over respectievelijk de Islamitische Staat en de Moslimbroederschap, en programmamaker Sinan Can komt aan het woord over Saoedi-Arabië. Verder zijn er afleveringen over het Israëlisch-Palestijnse conflict en de recente explosie in de haven van Beiroet. 

Inspiratie

In de volgende aflevering van haar podcast – vanaf komende zondag te beluisteren – is arabist, schrijver en politicus Petra Stienen te gast, die over de Arabische Lente vertelt. Zij was degene die Aimee inspireerde om Midden-Oostenstudies te gaan doen, een kleine opleiding met rond de tachtig studenten. ‘Ik wilde graag de geschiedeniskant op en ik wist niet dat deze richting bestond. Na een lezing van Petra over haar leven en over wat je met deze studie kan bereiken was ik om.’ 

Aimee probeert om de drie weken een nieuwe aflevering uit te brengen en daarin kaart ze onder andere bepaalde stereotypes aan. Zo bespreekt ze met Midden-Oostendeskundige Melike Tarim het idee dat vrouwen in het Midden-Oosten helemaal geen rechten hebben. 

Semester in Caïro

Zelf bracht Aimee ook een tijdje in de regio door: ze studeerde in 2019 een semester in de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat was wel even wennen: ‘Als westers meisje word je daar wel aangewezen en nageroepen en kan je eigenlijk beter nooit alleen over straat gaan.’ Maar omdat ze de taal spreekt, kon ze zich snel aanpassen. ‘Als er dan iets naar me werd geroepen gaf ik antwoord in het Arabisch, dan schrokken ze wel.’ 

Ze ging daar ook wel eens uit en dan altijd naar dezelfde club. ‘Dat was wel een gek contrast, want die club was naast een moskee, waar de volgende ochtend gewoon gebeden werd.’ Over haar ervaringen in Caïro heeft ze ook een aflevering gemaakt.

Inmiddels staan er tien afleveringen online, heeft ze rond de duizend luisteraars en krijgt ze veel positieve reacties. ‘Een podcast is een leuke manier om iets te leren’, zegt ze. ‘Mensen vertellen dat ze even een aflevering luisteren als ze aan het schoonmaken of aan het fietsen zijn, en er is ook iemand die luistert voor het slapen gaan. Als ik dat soort dingen hoor, haal ik daar nog meer motivatie uit.’

Je kunt Midden in het Oosten beluisteren via Spotify en Apple Podcasts.

2 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

2 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties