‘Afschuw en schaamte door discriminatie aan de RUG’

Foto Reyer Boxem

Opinie: Racisme op de uni

‘Afschuw en schaamte door discriminatie aan de RUG’

Chief diversity & inclusion officer Gerry Wakker schrok van het verhaal in UKrant vorige week over discriminatie van Chinese studenten. Ze roept de academische gemeenschap op om incidenten altijd te melden.
Door Gerry Wakker
30 november om 10:49 uur.
Laatst gewijzigd op 30 november 2020
om 11:20 uur.
november 30 at 10:49 AM.
Last modified on november 30, 2020
at 11:20 AM.

Het artikel ‘Discriminatie van Chinese studenten, uitgejouwd en buitengesloten‘ in UKrant van van 25 november riep in mij niet alleen afschuw op, maar ook schaamte over de houding van sommige landgenoten. De beschreven incidenten zijn heel treurig.

De RUG streeft een veilige werk- en studieomgeving na voor alle medewerkers en studenten. Daar zet ik mij als chief diversity & inclusion officer van de RUG voor in. Waarbij ik me realiseer dat we nog niet bij ons einddoel zijn.

We keuren discriminatie ten zeerste af en proberen het tegen te gaan. Wij hebben een zerotolerancebeleid ten aanzien van elke vorm van schending van integriteit en ongewenste uitingen, de code of conduct academic integrity, maar we weten tegelijkertijd ook dat je discriminatie en racisme daarmee niet voorkomt.

De RUG is een lerende organisatie, ook op het gebied van diversiteit en inclusie. Het is belangrijk dat we naar elkaar luisteren, van elkaar leren, elkaars verhaal horen.

We weten dat je discriminatie met een code niet voorkomt

Leiders zijn verantwoordelijk voor een inclusieve gemeenschap, staf en studenten horen betrokken te zijn en te leren van elkaar. Daarom werken we hard aan het instellen van een goed functionerend D&I office, samen met een divers samengestelde adviescommissie en met nauwe betrokkenheid van de universiteitsraad.

Naast de vertrouwenspersoon wordt in 2021 ook een ombudspersoon aangetrokken. We realiseren ons dat er veel werk te doen is, maar in een open dialoog tussen medewerkers en studenten en door implementatie van (al bestaand en nieuw) beleid moeten en kunnen we stappen zetten in de richting van de veilige omgeving waarin ieder zich thuis kan voelen en gelijke kansen krijgt.

Hiervoor is het ook belangrijk dat studenten en medewerkers hun negatieve ervaringen (blijven) rapporteren. Dat kan via de vertrouwenspersoon, maar ook via diversity@rug.nl.

Gerry Wakker is de chief diversity & inclusion officer van de RUG

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties