‘Afschuw en schaamte door discriminatie aan de RUG’

Foto Reyer Boxem

Opinie: Racisme op de uni

‘Afschuw en schaamte door discriminatie aan de RUG’

Chief diversity & inclusion officer Gerry Wakker schrok van het verhaal in UKrant vorige week over discriminatie van Chinese studenten. Ze roept de academische gemeenschap op om incidenten altijd te melden.
Door Gerry Wakker
30 november om 10:49 uur.
Laatst gewijzigd op 30 november 2020
om 11:20 uur.
november 30 at 10:49 AM.
Last modified on november 30, 2020
at 11:20 AM.

Het artikel ‘Discriminatie van Chinese studenten, uitgejouwd en buitengesloten‘ in UKrant van van 25 november riep in mij niet alleen afschuw op, maar ook schaamte over de houding van sommige landgenoten. De beschreven incidenten zijn heel treurig.

De RUG streeft een veilige werk- en studieomgeving na voor alle medewerkers en studenten. Daar zet ik mij als chief diversity & inclusion officer van de RUG voor in. Waarbij ik me realiseer dat we nog niet bij ons einddoel zijn.

We keuren discriminatie ten zeerste af en proberen het tegen te gaan. Wij hebben een zerotolerancebeleid ten aanzien van elke vorm van schending van integriteit en ongewenste uitingen, de code of conduct academic integrity, maar we weten tegelijkertijd ook dat je discriminatie en racisme daarmee niet voorkomt.

De RUG is een lerende organisatie, ook op het gebied van diversiteit en inclusie. Het is belangrijk dat we naar elkaar luisteren, van elkaar leren, elkaars verhaal horen.

We weten dat je discriminatie met een code niet voorkomt

Leiders zijn verantwoordelijk voor een inclusieve gemeenschap, staf en studenten horen betrokken te zijn en te leren van elkaar. Daarom werken we hard aan het instellen van een goed functionerend D&I office, samen met een divers samengestelde adviescommissie en met nauwe betrokkenheid van de universiteitsraad.

Naast de vertrouwenspersoon wordt in 2021 ook een ombudspersoon aangetrokken. We realiseren ons dat er veel werk te doen is, maar in een open dialoog tussen medewerkers en studenten en door implementatie van (al bestaand en nieuw) beleid moeten en kunnen we stappen zetten in de richting van de veilige omgeving waarin ieder zich thuis kan voelen en gelijke kansen krijgt.

Hiervoor is het ook belangrijk dat studenten en medewerkers hun negatieve ervaringen (blijven) rapporteren. Dat kan via de vertrouwenspersoon, maar ook via diversity@rug.nl.

Gerry Wakker is de chief diversity & inclusion officer van de RUG

English

1 REACTIE

  1. Is het niet juist mooi dat mensen – afkomstig uit een socialistisch-communistische dictatuur, uit een land waar de maatschappij tot in haar nerven wordt gecontroleerd en geregisseerd door de communistische volkspartij, waar uitsluitend het idealistische mag worden gepropageerd, waar mensen met een openbaar afwijkende mening worden opgesloten ter correctie, waarvoor door 7,5 miljoen mensen in Hong Kong wordt gevreesd, waar miljoenen Oeigoeren worden geïnterneerd om te worden opgeleid tot ware Chinezen en hun cultuur wordt uitgewist, waar in het land woonachtige Afrikanen sinds de uitbraak van het coronavirus institutioneel worden gediscrimineerd en waar een sterke censuur heerst op alle kritiek op de staat – zich in ons land zo vrij kunnen voelen dat ze zich druk kunnen maken over futiliteiten als geen bootje kunnen huren in Giethoorn en grapjes over bami?

    En dat er dan een universitair docent (Başak Bilecen) voor ze opstaat om de schuld van discriminatie (door mensen die waarschijnlijk nooit een krant lezen) van Chinezen sinds de coronapandemie te wijten aan met name ‘de manier waarop het virus werd geframed door een aantal media en publieke figuren’, daarbij doelend op Trump en alles rechtser dan de Volkskrant. Dat organisaties als Amnesty International, helaas haast ongehoord, ook terecht harde kritiek op China uiten, voor het ontstaan van het coronavirus, wordt dan blijkbaar niet meegewogen door de docent. Juist binnen de wetenschap zijn vergoelijkende woorden als ‘framing door de media’ ongepast, waar het gaat om de uitbraak van het coronavirus in China; het land waar artsen die als eerste melding maakten van het virus onder het toeziend oog van de WHO gevangen werden gezet, vervolgd werden of anderszins op non-actief werden gesteld. Waar de wetenschap monddood werd gemaakt, in een poging het imago te redden. Maar wat verwacht je aan een universiteit waar allerlei balies (de hoeveelheid voorzieningen staat volledig los van de omvang van het probleem, maar zonder hoor je er als universiteit niet bij) worden opgericht voor wetenschappers in de dop die worden gezien als schapen die geen weerstand kunnen bieden aan mensen die grapjes maken over bami? Krijgen ze door ‘code of conduct academic integrity’, een goed functionerend D&I office, een divers samengestelde adviescommissie, nauwe betrokkenheid van de universiteitsraad, een vertrouwenspersoon, een ombudsman, een open dialoog tussen medewerkers en studenten en implementatie van al bestaand en nieuw beleid, in het vervolg wel een bootje in Giethoorn?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in