‘Leenstelsel brengt verenigingen in gevaar’
‘Het was al moeilijk, en nu wordt het nog moeilijker’, zegt voorzitter Manouck Wagner van studentenvereniging SIB over de zoektocht naar een nieuw bestuur.
Door het afschaffen van de basisbeurs moeten toekomstige bestuursleden zich nu namelijk flink in de schulden steken om een jaar aan het roer van een vereniging te staan. Als ze het bedrag wat ze voorheen kregen gaan lenen, komt dat uit op bijna 3.500 euro per jaar. ‘En dat maakt het werven van nieuwe bestuursleden er niet makkelijker op’, zegt ook Mark Danhof, voorzitter van studievereniging Clio.
Jasper Veldhuis, oud-bestuurslid van roeivereniging Aegir, onderschrijft de problemen. ‘Het afschaffen van de basisbeurs is toch een beperkende factor, het wordt niet echt aangemoedigd om jezelf te ontwikkelen naast je studie.’
Voorzitter Romy Krikke van studievereniging GLV Idun heeft al van enkele studenten te horen gekregen dat ze geen bestuur willen doen vanwege het afschaffen van de basisbeurs. ‘Het kost nu gewoon veel meer geld.’
Profileringsfonds
Toch betekent afschaffen van de basisbeurs niet dat verenigingen volledig met lege handen komen te staan. De RUG heeft namelijk een profileringsfonds dat beurzen verstrekt aan besturen van studie- en studentenverenigingen. Het geld dat bestuursleden krijgen, is afhankelijk van het aantal leden van de vereniging en het aantal georganiseerde activiteiten.
Volgens verschillende bestuursleden is het bedrag echter niet toereikend zonder studiefinanciering. Er moet namelijk wel 1.906 euro aan collegegeld worden betaald, en ook deelname aan activiteiten die de vereniging organiseert, zoals de jaarlijkse reis, is niet gratis.
Geen problemen
Niet iedere vereniging verwacht echter in de problemen te komen. Studentenvereniging Dizkartes is momenteel bestuursleden aan het werven voor volgend jaar, en bestuurslid Miranda van der Meulen vertelt dat de campagne prima gaat.
En ook voor de Juridische Faculteitsvereniging (JFV), een van de grootste verenigingen van Groningen, levert het afschaffen van de basisbeurs niet direct moeilijkheden op. ‘We merken geen terugloop in animo. Maar dat is ook omdat wij nu al nieuwe bestuurders werven, vanwege de overdracht in mei’, vertelt voorzitter Reimer Helder.
De vereniging springt wel financieel bij om bestuursleden te ondersteunen, omdat de beurs uit het profileringsfonds voor de JFV bij de driejaarlijkse herijking fors omlaag is gegaan.
Eigen keus
Helder benadrukt tevens dat het ontzettend belangrijk is dat de universiteit studenten blijft aanmoedigen een bestuursjaar te gaan doen. Hij krijgt bijval van veel andere verenigingen. ‘Het blijft van groot belang dat de universiteit door middel van het profileringsfonds de student in de investering bijstaat, zeker nu de druk op studenten om snel af te studeren steeds groter wordt’, zegt fractievoorzitter Bernadette van der Blij van Calimero.
Het profileringsfonds krijgt volgend jaar een nieuwe invulling, maar zal niet worden aangepast aan de veranderende omstandigheden voor verenigingen, legt RUG-woordvoerder Gernant Deekens uit. ‘Het is een mooie kans om bestuurservaring op te doen, maar het staat los van de universiteit. Het is belangrijk dat studenten zich thuis voelen in Groningen, en verenigingen spelen daar een grote rol in. Maar het is de eigen keus van een student om in een bestuur te stappen.’