Politie tegen duivenschieters: kom naar bureau (UPDATE)

Foto via Sikkom.

Afgrijzen om afschieten vogels door Gyasleden

Politie tegen duivenschieters: kom naar bureau (UPDATE)

De politie wil graag in gesprek met de twee Gyasleden die op een foto genomen in het botenhuis van de roeivereniging met zes dode duiven en vermoedelijk een luchtdrukwapen poseren.
6 mei om 11:25 uur.
Laatst gewijzigd op 6 mei 2021
om 17:53 uur.
mei 6 at 11:25 AM.
Last modified on mei 6, 2021
at 17:53 PM.
Avatar photo

Door Giulia Fabrizi

6 mei om 11:25 uur.
Laatst gewijzigd op 6 mei 2021
om 17:53 uur.
Avatar photo

By Giulia Fabrizi

mei 6 at 11:25 AM.
Last modified on mei 6, 2021
at 17:53 PM.
Avatar photo

Giulia Fabrizi

Nieuwscoördinator Volledig bio » News coordinator Full bio »

Dat laat politiewoordvoerder Anthony Hoogeveen weten. ‘Zij hebben zich tot nu toe nog niet op het politiebureau gemeld’, zegt hij. De twee leden hebben nog een paar dagen de tijd om vrijwillig langs te komen en hun verhaal te doen. ‘Daarna zullen ze door ons ontboden worden om naar het politiebureau te komen’, zegt Hoogeveen.

Volgens Hoogeveen zijn er een aantal onbeantwoorde vragen die de politie middels ‘een open gesprek’ met de twee leden opgehelderd hoopt te krijgen. ‘Op basis daarvan kijken we naar het vervolg.’

Studentenroeivereniging Gyas nam eerder al ‘nadrukkelijk afstand’ van de foto’s waarop de twee te zien zijn; in het botenhuis van Gyas poseren zij met zes dode duiven en vermoedelijk een luchtdrukwapen. De foto’s werden meermaals met Stadsblog Sikkom gedeeld, waarbij de inzenders hun walging uitspraken. 

Vergunning

Onder studenten gaat inmiddels het verhaal rond dat een tiental leden van Gyas een vergunning zou hebben om op de duiven te mogen schieten. Of dit zo is wil Bob Langereis, extern bij Gyas, niet zeggen. Hij verwijst door naar het statement dat op de website van de vereniging staat. 

Daarin schrijft de vereniging dat ‘zich een zeer verwerpelijk en aanstootgevend incident heeft voorgedaan wat in geen geval had mogen plaatsvinden’.

Of de desbetreffende leden inderdaad een vergunning hebben, weet politiewoordvoerder Anthony Hoogeveen nog niet. Maar theoretisch zou het kunnen, zegt hij. Wel moeten vergunninghouders aan veel voorwaarden voldoen voor ze daadwerkelijk een duif mogen schieten. ‘Zomaar even het veld ingaan en een duif schieten mag zeker niet.’

Verwilderde rotsduiven

Er zijn wel soorten die verjaagd mogen worden bij overlast. De verwilderde rotsduif, vermoedelijk de soort die de studenten vasthouden, is daar een van. Die is uitgesloten van de Wet natuurbescherming, omdat er enorm veel van zijn. 

Hoogeveen kan niet zeggen of het op de foto onomstotelijk om verwilderde rotsduiven gaat. Maar ook in dat geval moeten er duidelijke afspraken met de gemeente worden gemaakt over het verjagen van de dieren.  

Consequenties

Gemeenteraadspartij Partij voor de Dieren denkt dat de twee leden verschillende wetten hebben overtreden en wil dat de burgemeester ingrijpt bij de roeivereniging.

Of het bestuur vooraf wist van de actie, is onduidelijk. In de verklaring schrijft de roeivereniging dat ze het gedrag volledig afkeurt. ‘Het is dan ook aannemelijk dat dit voor de desbetreffende leden en bestuursleden in kwestie tot consequenties zal leiden.’ 

Update: De oproep van de politie aan de Gyasleden om naar het bureau te komen, is na de eerste publicatie toegevoegd

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties