In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: SSH Utrecht stopt met hospiteren en een actiegroep in Delft wil af van het college van bestuur en de raad van toezicht.
SSH Utrecht stopt met hospiteren
Studentenhuisvester SSH, ook actief in Groningen, stopt met hospiteren voor nieuwe woningen in Utrecht. Studenten die op zoek zijn naar een kamer en zich inschrijven, komen vanaf nu op een wachtlijst. Wie bovenaan de wachtlijst staat, mag als eerste kiezen. Het nieuwe beleid, dat volgens SSH eerlijker is, geldt alleen voor nieuwe woningen.
Dat meldt de NOS. Op een hospiteeravond kunnen studenten kennismaken met de huidige bewoners, om te zien of ze met elkaar door één deur kunnen. De bewoners beslissen wie hun nieuwe huisgenoot wordt. Dat is bepaald geen uitzondering; meer dan de helft van de studentenkamers kent zo’n hospiteeravond.
Studenten klagen al langer over de werkwijze. Sommige studenten vertellen dat ze tientallen van zulke hospiteeravonden hebben bezocht maar nooit werden verkozen. Dat leidt tot een negatief zelfbeeld, stress en vooral heel veel zenuwen.
Actiegroep Delft stapt naar onderwijsinspectie
Actiegroep Students and Staff for Safety van de Technische Universiteit Delft heeft de Inspectie van het Onderwijs gevraagd om de positie van het college van bestuur en de raad van toezicht te heroverwegen en te zoeken naar ‘leiders die ons vertrouwen verdienen’.
Dat meldt universiteitskrant Delta. De Delftse universiteit werd het afgelopen jaar geplaagd door een serie incidenten op het gebied van sociale veiligheid. Delta, die daar uitgebreid over schreef, werd vervolgens door het universiteitsbestuur ook het vuur aan de schenen gelegd en het zwijgen opgelegd.
Er kwam in mei van dit jaar weliswaar een verbeterplan, maar dat is volgens de actiegroep onvoldoende. Ook vindt ze het onterecht dat er geen gevolgen zijn voor de verantwoordelijke bestuurders. De groep zegt dat het college van bestuur en de raad van toezicht niet in staat zijn ‘om een positieve verandering teweeg te brengen binnen de TU Delft-gemeenschap’.
Man uit Groningen maakte tweede bangalijst
Een Groningse man van 26 zit achter de tweede bangalijst die eerder dit jaar opdook in Utrecht. Leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC), die verantwoordelijk waren voor een bangalijst die kort daarvoor rondging, hadden er niets mee te maken, zo blijkt uit berichtgeving door het AD.
Enkele leden van het Utrechtsch Studentencorps hadden in maart een bangalijst opgesteld, waarin onder meer de bedprestaties van vrouwelijke eerstejaarsleden werden opgesomd. Die leidde tot veel ophef. De opstellers werden geschorst, de universiteit legde het corps sancties op en ouders van de slachtoffers namen een advocaat in de arm.
De consternatie werd kort daarna nog veel groter toen er opeens een tweede Utrechtse bangalijst opdook. Het USC had daarmee niks te maken, bezwoer het corps. En dat bleek; er zat een man uit Groningen achter.
Het AD beschrijft de werkwijze van de man. Hij verzamelde online zoveel mogelijk gegevens van vrouwelijke studenten in Utrecht en maakte de website kamerverhuursite.com. Vervolgens haalde hij de vrouwen over om informatie en een foto te delen; dat was een vereiste om te mogen hospiteren. De vrouwen dachten dus dat ze reageerden op de kamerverhuursite, maar belanden op bangalijst.