ABP stopt met beleggen in roken

Medewerkers van de RUG en het UMCG betalen niet meer mee aan de tabaksindustrie. Pensioenfonds ABP verkoopt binnen een jaar al zijn beleggingen in tabak.
Door Rob Siebelink

Bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het UMCG en het college van bestuur van de RUG riepen het ABP daartoe vorig jaar op. ‘Jaarlijks sterven twintigduizend mensen in Nederland door roken. Deze doden voorkómen is véél belangrijker dan het rendement van de investeringen in tabak’, zei Aartsen.

‘Beleggingen in tabak en kernwapens waren al langer een dilemma voor ons. Veranderingen in de samenleving, ook op internationaal niveau, vormden de aanleiding voor ABP om het onderwerp opnieuw op de agenda te zetten’, stelt het pensioenfonds nu.

Verplicht

Het ABP is het pensioenfonds voor medewerkers van de overheid en in het onderwijs. Ook RUG- en UMCG-personeel betalen pensioenbijdragen aan het ABP. Dat is wettelijk verplicht. Omdat het ABP op zijn beurt belegt in de tabaksindustrie, zijn ambtenaren in feite verplicht om in de tabaksindustrie te investeren, stelde Aartsen indertijd.

De universiteit is verder betrokken bij een initiatief om van Groningen de eerste rookvrije gemeente van Nederland te maken. Ook maakt de RUG deel uit van de beweging ‘Op weg naar een rookvrije generatie’. Zo werd onlangs een rookverbod ingevoerd bij alle ingangen van RUG-gebouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in