Aan tafel met Natalie: Fankaasoo

RUG-student Natalie Voo weet alles van eten: ze komt uit de culinaire meltingpot Maleisië en is ook nog eens de dochter van een restaurateur. Om de week recenseert ze de studentvriendelijke horeca van Groningen. Deze keer: Fankaasoo.

Had ik deze plek eerder ontdekt, dan zouden de andere vegan restaurants waar ik tot nu toe ben geweest veel lagere cijfers hebben gekregen. Niets komt in de buurt van wat hier uit de keuken komt.

Fankaasoo is een klein Afrikaans veganistisch pareltje dat gerund wordt door een stel, al draait het momenteel op één man. Die runt de hele tent in z’n eentje terwijl zijn vrouw thuis op hun baby wacht (een gezinsuitbreiding én hopelijk de nieuwe hulpkok van Fankaasoo).

Het concept draait om kleine gerechten, dus veel delen, proeven en – uiteraard – veel te veel bestellen… waar we uiteraard geen spijt van hadden.

En dan nu: het eten

Café Touba – Deze kruidige koffie uit Touba was verbazingwekkend goed. En dat zegt wat, zeker van iemand die nooit koffie drinkt (ik ben meer een matcha-type). Warm, geurig, met een heerlijke textuur.

Kruidig platbrood – Knapperige randjes, geweldige kruidenmix en die tahini-harissa-granaatappel-dip is een trifecta van romig, rokerig en friszuur.

Funchi frietjes – Knapperige maïsmeelkoekjes die bijna perfect waren. Een snufje extra zout had gemogen, maar ze gaven ons precies die gouden chew waar we naar verlangen.

Tabouleh – Fris, kruidig en verfrissend. De palate cleanser (een kleine portie voedsel of drank die tussen verschillende gangen wordt geserveerd om de smaakpapillen te resetten) waarvan we niet wisten dat we die nodig hadden tussen al dat heerlijke gefrituurde geweld.

Suya paddenstoelen – De absolute ster van de avond. Deze paddenstoelen waren licht knapperig en ongelofelijk vlezig, gekruid met een mix die me midden in een hap deed pauzeren van bewondering. Afgewerkt met kaani soso, een frisse kick die het gerecht naar een hoger niveau tilde.

Batansee – Aubergine is mijn geheime culinaire IQ-test, en Fankaasoo slaagde met vlag en wimpel. Perfect gezouten, zijdezacht, geroosterd tot in de perfectie en overgoten met een harissa-yoghurtsaus die rijk in balans en heerlijk was.

Kokos-limoen cheesecake – Licht, romig, fris en precies zuur genoeg dankzij passievrucht. En belangrijker nog: niet te zoet.

Sticky lemon cake met gekarameliseerde kokos – Een taaie, plakkerige, goudbruine verrassing die onverwacht heerlijk was.

De service is er eerlijk gezegd nauwelijks; je bestelt in de keuken en het eten komt wanneer het klaar is. Maar als je zó goed eet? Dan kun je wachten. Bovendien runt die man het hele restaurant in zijn uppie. Als Michelinsterren uitgedeeld worden voor pure inzet, had hij er al drie. Het is geen plek waar je uren blijft hangen, maar het levert op wat er echt toe doet: ongelooflijk lekker, betaalbaar eten dat je ziel omhelst.

Echt het beste vegan eten dat ik ooit heb gehad. Fankaasoo heeft de lat niet alleen hoger gelegd, hij heeft ’m de ruimte in geschoten. Wees geduldig, neem honger mee, en bereid je voor op een totaal nieuwe standaard in veganistisch eten.

Fankaasoo, Graaf Adolfstraat 48

Fankaasoo is een Afrikaans fusion vegan mezze-restaurant met een buitenterras vlak bij het Noorderplantsoen. Voor twee personen betaalden we 50,50 euro.

Eindoordeel:

Eten 9,8/10
Presentatie 8/10
Bediening 6/10 
Sfeer 7/10

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties