Nieuwe ontgroeningsregels

Studentenverenigingen in Amsterdam mogen hun leden geen zwijgcontract meer opleggen, staat in een nieuwe gedragscode.
Door Peter Keizer

De hoofdstedelijke universiteiten en de Hogeschool van Amsterdam hebben samen met 25 studentenverenigingen om de tafel gezeten om nieuwe ontgroeningsregels af te spreken. De regels zijn vastgelegd in een gedragscode.

Bij sommige verenigingen moesten nieuwe leden een geheimhoudingscontract ondertekenen waarin staat dat ze – op straffe van een boete van duizenden euro’s – niets over hun ontgroening naar buiten mochten brengen.

In de gedragscode staat ook dat aspirant-leden niet zomaar uit de introductie kunnen worden gezet als ze niet aan bepaalde activiteiten willen meewerken, meldt Het Parool. Ook moeten studenten minstens twee liter non-alcoholische drank, drie maaltijden en zes uur slaap per dag krijgen.

De universiteiten besloten de afspraken te maken nadat er afgelopen zomer verschillende incidenten waren tijdens de ontgroening. Zo moesten dispuutsleden tussen het afval slapen en in de gracht zwemmen. Twee studenten moesten daardoor naar het ziekenhuis.

Ontgroeningen

In Groningen werd in oktober een accreditatiecommissie opgezet die moet gaan beoordelen of de studentenverenigingen hun ontgroeningscultuur loslaten. Geweld, intimidatie en vernedering zijn voortaan uit den boze.

De RUG heeft sinds eind jaren negentig een Advies Commissie Introductietijden (ACI) die afspraken maakt met de verenigingen over onder andere verantwoord alcoholgebruik, voldoende slaap (zes uur) en het melden van incidenten tijdens de introductieperiode. Maar niet alle studentenverenigingen nemen die afspraken serieus, concludeert de ACI zelf.

Zwijgcontracten

Studentenverenigingen Vindicat en Albertus Magnus laten de leden ook zwijgcontracten tekenen met een boeteclausule van 25.000 euro. Vindicat liet eerder weten vanaf september geen geheimhoudingsplicht meer op te leggen. De vereniging wordt als eerste beoordeeld door de accreditatiecommissie.

Albertus Magnus heeft verzoeken van de RUG om mee te werken aan de oprichting van de accreditatiecommissie naast zich neergelegd. De vereniging heeft zelf een commissie opgericht die kritisch naar haar eigen introductietijd zal kijken. Of daarbij ook de afschaffing van zwijgcontracten hoort, wil de vereniging niet zeggen.

‘De RUG keurt het gebruik van geheimhoudingsverklaringen ten zeerste af en vindt dat ze symbool staan voor de cultuur die moet veranderen. Dat hebben we vorig jaar ook al aangegeven’, reageert RUG-woordvoerder Gernant Deekens.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties