Universiteit

Koninklijke stulpjes in de stad

Waar gaat Alexia straks wonen?

Als royal trek je natuurlijk niet in een leegstaand kamertje van een uitgewoond studentenhuis driehoog achter. Maar wat is dan wel een geschikt optrekje voor Alexia, als ze in september echt naar Groningen komt? UKrant zocht alvast wat Funda-pareltjes voor haar uit.
11 juni om 17:02 uur.
Laatst gewijzigd op 18 juni 2024
om 15:23 uur.
juni 11 at 17:02 PM.
Last modified on juni 18, 2024
at 15:23 PM.
Avatar photo

Door Saskia Jonker

11 juni om 17:02 uur.
Laatst gewijzigd op 18 juni 2024
om 15:23 uur.
Avatar photo

By Saskia Jonker

juni 11 at 17:02 PM.
Last modified on juni 18, 2024
at 15:23 PM.
Avatar photo

Saskia Jonker

Eindredacteur. Is in haar vrije tijd op een missie om alle restaurants in Stad uit te proberen.Cheerleaders van de wetenschap Copy editor. In her free time she is on a mission to try out all the restaurants in the city.Cheerleaders van de wetenschap

Kamerlinghe­plein 1

vraagprijs €1.299.000

Dit monument van 370 vierkante meter achter de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat is op struikelafstand van gedragswetenschappen – Alexia lijkt ons een psychologiemeisje – maar ook geschiedenis en rechten, de klassieke opleidingen voor koningskinderen, zijn dichtbij. Mocht ze toch meer geïnteresseerd blijken in economie of biologie, dan is Zernike vanaf hier ook snel te bereiken. Ideaal, dus. 

Het gigantische pand, waar vroeger de rijks-hbs zat, heeft maar liefst zes woonlagen. De beveiliging kan dus prima z’n eigen verdieping krijgen en mocht Ariane over een paar jaar ook naar Groningen komen, dan kan ze er mooi bij intrekken. En de prinses hoeft niet eens langs de IKEA voor een nieuwe inrichting, want alle meubels – massagefauteuils! – en de kunstwerken blijven achter. Het overdekte dakterras met weids uitzicht, jacuzzi en sauna, de drie eigen parkeerplaatsen en de kelder met tweede badkamer maken het plaatje compleet. Wij zouden het wel weten.


Radesingel 17

€1.295.000

De Radesingel telt al meerdere studentenhuizen, dus daar kan er nog wel eentje bij. Als meest stijlvolle van het zussentrio kan Alexia de smaakvolle inrichting vast waarderen: modern, maar met behoud van originele details. Voor een koninklijk tintje zijn er gouden kranen in de badkamer – nou ja, messing, maar het lijkt op goud – en in de keuken is een heuse wijnkoelkast aanwezig voor het betere huisfeestje. 

Met 304 vierkante meter, twee keukens en drie badkamers is er nog wel wat ruimte over voor huisgenoten, want ook als student van koninklijken bloede wil je natuurlijk wel de echte studentenexperience beleven. Alleen de achtertuin – op het zuiden, grenzend aan het water – heeft nog wat werk nodig, want vanuit de tuinen van de buren kun je zo doorlopen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten als je je oranje teint wat aan het bijwerken bent.


Herestraat 88

€1.975.000

Het zit een beetje onopvallend ingeklemd tussen de lelijke etalages van een uitzendbureau en een budget-kledingzaak, maar treed binnen bij dit pand aan de Herestraat en je ziet maar liefst 458 zeer fraaie vierkante meters. Het oudste deel stamt nog uit de vijftiende eeuw en in de achttiende eeuw schijnt dit de burgemeesterswoning geweest te zijn, dus het zou zomaar kunnen dat een van de voorouders van Alexia hier wel eens op bezoek is geweest. Dat moet haar toch aanspreken.

Als ze besluit hier te gaan wonen, hoeft ze Paleis Huis ten Bosch geen moment te missen: hier vind je marmeren vloeren, wand- en plafondornamenten, statige trappen en zelfs nog een 16e-eeuwse spoelbak in de keuken. De verborgen, ommuurde binnentuin biedt bovendien alle benodigde privacy voor iemand die zich constant bespied weet en mocht ze trek hebben in een biertje – als dochter van voorheen Prins Pils heeft ze een naam hoog te houden – dan is de Appie aan het Zuiderdiep om de hoek.


Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat 65

€450.000

Het is nogal een opknappertje, dus of het per 1 september te betrekken is, staat te bezien. Maar daar staat dan weer tegenover dat niemand achter deze gevel een prinses zal vermoeden, en dat is natuurlijk wel zo prettig voor Alexia. Nog een voordeel: zo’n shabby en betaalbaar optrekje doet het vast goed in de publieke opinie. Wie weet houden de republikeinen zich dan weer een paar jaartjes koest.

Dit jarenzestighuis met authentieke details – die groene keuken! – is 193 vierkante meter groot en bestaat uit een aparte boven- en benedenwoning. Ook hier weer voldoende ruimte voor de beveiliging en/of Ariane, dus. Er is bovendien een veilige, ommuurde achtertuin die momenteel nog vooral aan een luchtplaats van een gevangenis doet denken, maar daar valt met hulp van de tuinman van papa vast wat leuks van te maken. Het pand is inmiddels verkocht onder voorbehoud, dus misschien heeft het Koninklijk Huis al toegeslagen? 


Noorderstations­straat 45

€545.000

Ooms Maurits en Bernhard woonden vanaf 1989 een stukje verderop in deze straat, op nummer 78. Die is momenteel niet op de markt – hoewel we natuurlijk niet kunnen uitsluiten dat de Oranjes het pand al die jaren hebben aangehouden – maar dit optrekje op nummer 45 is ook heel acceptabel. Vlakbij centrum en Noorderplantsoen en als ze naar thuisthuis wil om de was te laten doen, kan de koninklijke trein haar oppikken op het Noorderstation. 

Met 198 vierkante meter en maar liefst zes slaapkamers is hier voldoende ruimte voor wat nieuwe studievriendinnen, zodat Alexia het echte studentenleven kan meemaken. Een leuke groene tuin voor de warme barbecue-avonden zit er ook bij. De makelaar raadt een renovatie aan, maar dat lijkt ons nergens voor nodig: dat koningsblauwe tapijtje in de slaapkamers is lekker zacht aan de poezelige voetjes. 

Engels