• Door Anne Carlijn Kok

    Z

    onder een elektronen­microscoop zouden deze nanodeeltjes op de foto niet te zien zijn geweest. Het zijn hele kleine materiaaldeeltjes, nog kleiner dan éénduizendste dikte van een haar, vertelt professor Bart Kooi van het Zernike instituut. In dit geval bestaan ze uit magnesium, de groene deeltjes, met rondom magnesiumoxide, wat de rode randjes geeft.

    De donkerblauwe kleur geeft nikkel weer.
    Deze metalen nanodeeltjes uit de groep van Kooi worden getest voor de opslag van waterstof, dat gebruikt kan worden als brandstof voor auto’s. Tenminste, als de waterstof een beetje makkelijk en veilig te gebruiken is én niet te veel ruimte in de tank van de auto inneemt.

    Met deze deeltjes is dat een stap dichterbij, zegt Kooi. ‘Niemand is nog zo ver gekomen met nanodeeltjes voor waterstofopslag. Uit ons onderzoek blijkt hoe we geschikte nanodeeltjes nu ook stabiel kunnen maken en houden. Daar kun je meer waterstof in opslaan dan in een tank waar nu nog vloeibaar waterstof in zit. Groot nadeel van vloeibaar waterstof is namelijk dat sterke koeling (tot tenminste -253 °C) nodig is.’