Stoepkrijten is gezond

Noorderzon: kunst, voorstellingen en muziek. En borrels. Vooral borrels. Maar studenten en stadjers zijn er ook #gezondbezig. Een club fanatieke UMCG’ers, onder leiding van RUG-docent Ritzo ten Cate, bedenken en testen gezonde initiatieven die iedereen kan doen: HealthHacks.

In een kringetje verzamelt zich een tiental Noorderzon-bezoekers. De HealthHack ‘lachmeditatie’ staat op het punt te beginnen. Op aanwijzing van psychologe Marlies Bouwman staan de festivalgangers elkaar ietwat ongemakkelijk aan te grijnzen. ‘En nu gaan we rondlopen en heel hard lachen.’ Twee jonge meiden die meedoen, liggen al voor het rondlopen compleet in een deuk. Voorbijgangers kijken verbaasd naar het schouwspel van schuifelende lachers.

Lachen is gezond. Die uitspraak kent vrijwel iedereen. Bouwman legt uit waarom: ‘Als je lacht komt er endorfine vrij. En dat maakt je vrolijk.’ Dat blijkt ook uit de reacties van de bezoekers die net klaar zijn met lachen. ‘Ze zeggen allemaal: heerlijk, het geeft voldoening’, aldus een trotse psychologe.

HealthHacks050

De vraag blijft waarom de festivalbezoekers overspoeld moeten worden met ‘gezonde’ ideeën, zoals de lachmeditatie van HealthHacks050. ‘We willen Groningen gezonder maken op microniveau, op mensniveau. Studenten en stadjers. Niet moeilijk, maar simpel. Dingen die ze zelf kunnen doen, of samen met anderen’, vertelt Ritzo ten Cate. En waarom? ‘Omdat het leuk is.’

Het is niet de bedoeling dat de HealthHacks aan bezoekers worden opgedrongen. De Hackers, zoals de medewerkers zichzelf noemen, proberen bezoekers te stimuleren zelf met gezonde ideeën te komen. ‘We verzamelen, verzinnen, testen en delen hier ter plekke’, aldus Ten Cate.

Stoepkrijtpret

De straat voor het plekje van HealthHacks050 op Noorderzon is volgetekend met stoepkrijt. Niet met kindertekeningen, maar met heuse hinkelspellen en krokodillenrivieren. Ideeën van omstanders. Volwassenen, welteverstaan. Ten Cate noemt het ‘#stoepkrijtpret’. ‘Maar de ideeën moeten wel advanced zijn’, stelt hij. Stoepkrijten 2.0 dus.

Na Noorderzon – het festival loopt af op 30 augustus – wordt de balans opgemaakt en bekeken welke HealthHacks verder ontwikkeld worden. Niet door Ten Cate en zijn UMCG’ers, maar door studenten en stadjers die het idee willen adopteren.

Twister XXL

Studentes marketing management Naomi Veldwijk en Louise van der Meer meldden zich ook aan. Ze bedachten ter plekke ‘Outdoor Twister XXL’. ‘Op de Grote Markt of op de Vismarkt. Ik weet dat er grote Twisterborden zijn. Daar ga ik me eens even in verdiepen’, belooft Veldwijk. Ze ziet het helemaal voor zich. En waarom Twister? ‘Het is een leuk spel: veelzijdig en grappig. En jonge mensen vinden het leuk’, stelt Van der Meer.

Het is een goed teken dat ook studenten als Veldwijk en Van der Meer enthousiast zijn over de plannen. De RUG heeft namelijk het plan om HealthHacks ook binnen de muren te halen, aldus Jan Bouwhuis, directeur Bouw en Facilitair van het UMCG en als mede-initiator nauw betrokken bij HealthHacks050. ‘Er is overleg gaande over het uitbouwen van HealthHacks naar een platform in samenwerking met de RUG en de stad. De bedoeling is dat er een continu programma van gezonde initiatieven ontstaat.’

Het platform moet ervoor zorgen dat er daadwerkelijk iets in de stad gaat gebeuren. ‘De RUG en het UMCG zijn veel bezig met healthy ageing. Maar we moeten ervoor zorgen dat dit niet alleen in de wetenschap en dus abstractie blijft hangen’, aldus Bouwhuis. ‘Het gaat erom dat Groningers in de praktijk met elkaar gezond ouder worden op een leuke manier.’

Wanneer het platform in werking wordt gezet is nog niet duidelijk.

27-08-2015