Foodtruck moet Groningen gezond leren eten
Nog een essay en een scriptie, dan is zijn bachelor binnen. Hij zei altijd nog een keer te gaan studeren. Tijdens het vak globalisering kwam hij op een idee. ‘Kun je een revolutie beginnen?’, vroeg Van Vliet zich af. ‘Dat kan ik en dat wil ik.’
Revolutie op straat
Samen met zijn zoon Jetze zette hij LekkereTrek op. Ze kochten een oldtimer die ze compleet ombouwden tot een foodtruck. Een Citroën-busje uit de jaren ’70, uitgerust met koelkast en fornuis. Van Vliet maakt zich namelijk zorgen. ‘Goed eten heeft alles te maken met je gezondheid’, benadrukt hij. ‘Meestal zitten in voedsel niet de voedingsstoffen die je nodig hebt. Maar vaak zitten er een hoop middelen in die er niet in horen. Te veel zout, conserveringsmiddelen, noem maar op.’
Alle revoluties beginnen op straat, zo leerde hij tijdens zijn studie. Dus daar besloten ze het eten, bereid in hun foodtruck, aan te bieden. Happen die gezond zijn, biologisch, seizoensgebonden en streekgebonden. Hij volgt alle ingrediënten van de boer en de slager tot in de keuken. ‘Ik noem het de Dutch streetfood revolution’, zegt de geschiedenisstudent. In Friesland zijn ze begonnen. ‘Daar reageren mensen heel positief. En als ze eenmaal zijn geweest, komen ze terug’, vertelt hij trots.
Goed voedsel
Maar daar blijft het niet bij. Van Vliet wil met een nieuwe bus, in de kleuren van de Groningse vlag, naar Groningen. ‘Het is belangrijk dat mensen zich beseffen dat ze toegang hebben tot goed voedsel en dat dat niet duur hoeft te zijn’, vertelt hij. En dat is een van de redenen waarom LekkereTrek ook Groningen moet veroveren. ‘De studenten in Groningen zijn de beslissers van de toekomst.’
Biologisch voedsel, is dat niet saai? Willen de studenten dat wel? ‘Goed eten is echt niet alleen tofoe en komkommer’, lacht hij. Op het menu staat gewoon een hamburger, maar dan wel van vlees van een koe die uit de streek komt, zoals een Groninger blaarkop. En altijd een vegetarisch recept, voor wie geen vlees eet. ‘Als iets gezond is, hoeft het niet per se vies te zijn’, meent Van Vliet. ‘Dat bleek wel uit een proef met foodtrucks bij de TU Delft. Veertien dagen boden ze daar eerlijk eten aan. Het was een groot succes.’
Legacy
Voor LekkereTrek in Groningen neerstrijkt, moet er wel eerst een nieuwe bus komen. Daarvoor heeft hij een crowdfundingsproject opgezet. Zo probeert hij samen met zijn zoon 80 duizend euro te verzamelen om een nieuwe auto in te richten en die elektrisch te laten rijden. Het lijkt een groot bedrag, maar de wagen kan dan ook twintig jaar mee, denkt Van Vliet. Hij krijgt een hoop hulp. Van de Green Office van de RUG bijvoorbeeld, die een pilot wil starten. Als er genoeg animo is, start er een pop-up food court op Zernike. ‘Studenten die willen helpen kunnen zich aanmelden’, zegt hij enthousiast.
Ondertussen gaat Van Vliet hard aan de slag met afstuderen. En het uitbreiden van zijn bedrijf, want hij hoopt dat straks in heel Nederland foodtrucks met biologische happen rondrijden. ‘Maar we zijn er nog lang niet’, zegt hij. ‘Ik hoop dat ik mensen op straat kan verleiden beter te eten. Een verandering van eetcultuur. Dat is de legacy die ik na wil laten.’