Witte boeken bieb bij Godsdienstwetenschap
Net voor de zomer verhuisde het laatste boek van de bibliotheek naar de UB. Nu, na een flinke verbouwing, is de oude bieb omgetoverd tot een fris studiecentrum met dertig werkplekken waar studenten lekker rustig aan hun eigen tafel kunnen zitten, tussen de stellingen die ooit vol boeken stonden.
Makeover
De studenten zijn blij met de makeover, alleen vrezen ze wel dat hun studieplekken nu ook aantrekkelijk zijn voor studenten van andere faculteiten. ‘Nu moeten we in tentamentijd gewoon heel erg op tijd komen, anders hebben we misschien geen plek’, zei een van hen tijdens de opening.
Naast de studieplekken zijn er achter de bibliotheek nieuwe werkplekken voor student-assistenten en PhD’s. Met een lichtgroene bank, fraaie planten en een keukentje. Als kers op de taart is er zelfs een aparte ruimte om te kolven, met een deur die dicht kan.
Primitieve kunst
De stellingen zijn niet leeg gebleven. Op de planken staan hier en daar boeken, die studenten mogen meenemen, mits ze er ook weer een terugplaatsen. ‘We hebben zeg maar een witte boekenbieb gecreeërd’, zegt directeur bedrijfsvoering Wouter Heinen.
Er komt ook een plank met boeken van Jolan van der Laan, een student Religiewetenschappen die 25 april 2014 overleed. ‘Zijn ouders hebben zijn studieboeken aan onze studenten gegeven om te gebruiken’, vertelt Heinen.
Ook nieuw zijn de vitrines die her en der geplaatst zijn, met stukken uit de collectie primitieve kunst van godsdiensthistoricus Theo van Baaren.
Tussen 1978 en 2003 was de verzameling te zien in het Volkenkundig museum Gerardus van der Leeuw, maar belandde na sluiting van het museum in de opslag van het Universteitsmuseum. De faculteit is erg blij dat een deel van de collectie van deze oud-hoogleraar weer terug is in het pand.