Snoozen
Beste Tim,
Wat moet je doen als je elke minuut slaap ‘s ochtends wilt benutten, maar je niet op kunt staan zonder te snoozen?
Lidewij
Beste Lidewij,
Opstaan. Voor sommigen is het elke dag weer een strijd. En dan is het nog niet eens echt koud. Over twee maanden, als de mist op je koude slaapkamervloer je zowat bij de enkels pakt, zul je nog eens terugdenken aan hoe relatief makkelijk je vandaag uit bed kon komen. Maar ook dan zul je er toch echt een keer uit moeten.
‘You snooze, you lose’, wordt wel gezegd. En terecht, want juist als je elke minuut wilt benutten, moet je niet tijdens dat laatste halve uur slaap drie keer naar een fel schijnend telefoonscherm staren. Da’s logisch. En zelfs als je een echte wekker hebt, werkt snoozen alleen maar averechts. Je lichaam start namelijk vrolijk een nieuwe slaapcyclus waardoor je alleen maar ellendiger wakker wordt. Da’s wetenschap.
Maar wat dan? Hoe komt je ’s morgens ín de benen en uít de synthetische Ikea-veren? Blokkeer allereerst, wat voor wekker je ook gebruikt, de snoozefunctie. Zo, uit. Bedenk nu hoeveel tijd je nou écht nodig hebt om je dag te beginnen. Hoe lang voor je op college moet zijn kun je wakker schrikken en toch nog vluchtig gedoucht, aangekleed en met een boterham halverwege je slokdarm in de collegebank ploffen? Een half uur? Drie kwartier als je wat verder weg woont?
Er zijn genoeg mensen die er rustig anderhalf uur voor uittrekken, en als je daar nog een half uur snoozen bij optelt moet je dus ruim twee uur rekenen voor je ergens kunt zijn! Twee uur aan bioritmestoornissen en halfgaar naar je rechtersok zoeken, in plaats van ruim een uur extra slaap en daarna even doorpakken. Wat je moet doen? Zorg dat je wél op kunt staan zonder te snoozen.
Goedemorgen!
Tim
Heb jij ook een vraag aan Tim? Mail dan naar timbakker@ukrant.nl