Je wordt niet echt wijzer van de verenigingswijzer

Waar moet je nou lid worden? Het is lastig kiezen in zo'n korte tijd. Om studenten te helpen bij het maken van een keuze voor een studentenverenigingen is er nu de verenigingswijzer.

De wijzer – je vindt ‘m op de site van GroningenLife! – is een initiatief van de RUG, Hanze Hogeschool en City of Talent. Door dertien vragen te beantwoorden krijg je via een matchingspercentage te zien welke vereniging het beste bij je past. Tenminste, dat is het idee. Na beantwoording van de vragen is namelijk in een handige tabel te zien dat Albertus en Vindicat bijvoorbeeld slechts op één vraag van elkaar afwijken. Vindicat vindt tradities op verenigingsavonden belangrijk, terwijl Albertus ze zeer belangrijk vindt, in theorie. Of en hoe de vereniging dit in de praktijk uitvoert, wordt niet duidelijk.

Vindicat, Albertus of Bernlef?

De verenigingen hebben voor de vragen zelf antwoorden en uitleg ingestuurd, dus krijg je gemakkelijk interpretatieverschillen. Bovendien is het uiteindelijke advies een optelsom van de antwoorden. Dat betekent dat als je de vragen beantwoordt met de bedoeling Vindicat of Albertus als advies te krijgen, maar daarbij invult dat je affiniteit hebt met de Friese taal en cultuur in verenigingsverband, Bernlef als derde suggestie wordt aangeleverd, ondanks duidelijke verschillen bij acht andere vragen.

Suggestieve vragen

Dit gebeurt ook bij de christelijke verenigingen en Ganymedes. Zes van de dertien vragen, die over ontgroening, hiërarchie, seksuele geaardheid, geloof, christelijke stromingen en Friesland zijn vragen die al vrij snel richting een specifieke vereniging leiden. Dat maakt dat de vragen nogal suggestief. De verenigingswijzer is ontwikkeld om onduidelijkheden die er in de ogen van GroningenLife! waren op te helderen. Dat doet deze echter niet. Het is te gebruiken als eerste oriëntatie voor de leek, maar meer dan wat beknopte reacties op een paar basale punten is het niet. Verenigingen zijn veel meer dan politiek correct geformuleerde standpunten.

Luie studenten

Voor luie studenten is het helaas nog zo dat je er echt heen moet om de sfeer te proeven en met de mensen te praten. De verenigingswijzer kan ondanks de goede bedoelingen maximaal functioneren als leidraad voor de volgorde waarin je de verenigingen bezoekt.

15-08-2014