Gratis geld bestaat helemaal niet

Studiefinanciering, zorgtoeslag, hypotheekrente aftrek, het is allemaal gratis geld. Of niet? Tjeerd Wiersma voorspelt dat er weinig goeds van komt.

Vrijdag demonstreerden een kleine honderd studenten op het Academieplein tegen de invoering van het leenstelsel. ‘Laat studeren niet alleen voor de rijken zijn’, riepen ze.

Een dag later, in de Volkskrant: ‘Wat mag een mensenleven kosten?’ Het probleem: kankerbehandelingen worden alsmaar duurder. Te duur. Om willekeur te voorkomen zou er een maximumbedrag voor een mensenleven afgesproken moeten worden en er wordt gedacht aan een bedrag van tachtig duizend euro per jaar. Als een behandeling meer kost, kan de verzekering het niet meer betalen.

Ik staar voor me uit en denk aan de zieke buurvrouw, die meer in het ziekenhuis ligt dan dat ze thuis is. Wat zou dat de verzekeringsmaatschappij inmiddels gekost hebben? Ik sta stil bij werkloze familieleden, die levenslang uitkeringen krijgen. En: ik denk aan de studiefinanciering, waar mijn huur elke maand mee wordt betaald.

Het is allemaal gratis geld. Niet alleen voor mij, de werkloze familie of de zieke buurvrouw, maar voor inmiddels heel veel Nederlanders. Hypotheekrenteaftrek, zorgtoeslag, studiefinanciering. Het zijn moeilijke woorden met maar één betekenis: gratis geld. En het wordt met kruiwagens tegelijk weggesmeten door de verzekering, het UWV of DUO.

Wáár het ooit dan ook vandaan mocht komen, duidelijk is dat de potjes met gratis geld op beginnen te raken. De oplossing ligt voor de hand, want uiteindelijk zal het gaan zoals het met alles gaan dat ooit gratis was. Op is op.

Gratis WK-hamster bij een pak Robijn? Prima, maar als ze niet meer bij de kassa liggen ga je maar zonder oranje mascotte naar huis. Daar ben je jaloers als je ziet dat je huisgenoot nog wel een kek hamster heeft gescoord, maar daarna richt je je gewoon op die stapel vieze was.

Zo zal het ook gaan met de ziektekostenverzekering, de prijs van treinkaartjes en onze studiefinanciering. De buurvrouw krijgt alleen nog maar goedkopere medicijnen, we moeten weer twintig cent meer betalen voor ons treinkaartje en de studiefinanciering verandert in een leenstelsel.

Hoe vervelend dat ook is, het leert ons wat we stiekem best wel wisten.

Gratis geld bestaat helemaal niet.

 

Tjeerd Wiersma is eerstejaars bedrijfskunde en student-redacteur van de UK.

26-06-2014