Spieren van metaal in Bernoulliborg

De ‘Sustainable dancefloor’ was zó populair dat de mechanica al een keer kapot ging. Scholieren kunnen er namelijk op battelen en dan gaat het ruig. ‘Maar de vervanging was gelukkig snel geregeld’, zegt Ingeborg Veldman.  ‘Nu werkt hij weer gewoon.’

De dansvloer is dé hit van de tentoonstelling  Material Matter(s)! die sinds kort te zien is in de Bernoulliborg. De tentoonstelling is gemaakt door Science LinX, de club die het bètaonderzoek van de RUG naar het grote publiek wil brengen. Doelgroep is de bovenbouw van havo en vwo, maar ook leuk voor iedereen die laagdrempelig kennis wil maken met het onderzoek dat de RUG doet op het gebied van nieuwe materialen.

De dansvloer wordt gebruikt om het onderzoek naar ‘piëzo-elektrische materialen’ te demonstreren van de groep Solid State Materials. Metalen die bij vervorming (als je erop gaat dansen) een elektrisch stroompje produceren. Er zijn twee vloeren, beide uitgerust met flitsende lichtjes en een beeldscherm waarop je precies kunt zien hoeveel watt je al hebt geproduceerd. ‘Op die manier kun je dus battelen’, zegt projectleider Veldman van Science LinX. En dat doen de scholieren dus ook.

thumb-materialmatters

Een klein stukje verderop staat Sonic Liquid. Ook een trekker. Want hier kun je zien hoe een niet-Newtoniaanse vloeistof (maizenapap) zich gedraagt als je hem in beweging brengt met geluidsgolven. Je eigen muziek eventueel, want je kunt je telefoon of mp3-speler aan de opstelling hangen. Hier is een link met het onderzoek van naar  (bio)organische materialen bij biochemie.

‘Leuk om te zien!’ zegt Veldman. ‘Soms gebeurt er niet meteen wat en dan staan ze er wat omheen en dan ineens hoor je ze: ‘Wow, mán! Moet je nou zien!’

Insecten

Maar er is meer. Mechanische insecten laten zien dat organische zonnecellen lang nog niet genoeg rendement opleveren om de siliciumcellen te vervangen. Metallic Muscles laat zien hoe het geheugenmetaal nitinol uitzet wanneer je er spanning opzet. Daarmee verwijst de opstelling naar het werk van Eric Detsi die artificiële spieren ontwikkelt van nanoporeus goud.

De laatste paar dagen was het druk op de tentoonstelling, toen honderden scholieren de RUG bezochten tijdens het collegecaroussel. Nu wordt het rustiger. ‘Zernike is voor veel mensen toch wat afgelegen’, weet Veldman.

Niettemin blijft de tentoonstelling tot eind mei staan. Dan reist hij nog naar het centrum voor de Nacht van Kunst en Wetenschap.

Langskomen? Dat kan! ‘Material Matter(s)’ is tot eind mei gratis te bezoeken op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur in de Bernoulliborg. 

03-05-2013