Leve de studiemaatjes
Beter blokken met z’n beiden
Lara Saber (26) en Nina Razavy (27)
Als Lara en Nina afspreken om samen te studeren, motiveert dat ze om ’s ochtends hun bed uit te komen. Doordat ze weet dat ze op iemand kan leunen, zegt Nina, stelt ze het werk aan haar opdrachten niet uit. En daarnaast: pauzes zijn zoveel leuker als ze die kan doorbrengen met haar beste vriendin.
Elke dag zitten ze bij elkaar op de vierde verdieping van de UB, maar hun studiesessie kan niet van start gaan voordat ze een half uur bijgekletst hebben met een kop koffie erbij. ‘We zijn net familie. Als Nina op vakantie gaat, is het alsof er iets ontbreekt’, zegt Lara.
Arabisch
Ze leerden elkaar bijna zeven jaar geleden kennen hier in Groningen, tijdens hun bachelor. Een vriendin stelde hen aan elkaar voor, omdat Lara en Nina haar aan elkaar deden denken. Ze zijn allebei Nederlands met wortels in het Midden-Oosten en toen ze elkaar ontmoetten, begroetten ze elkaar met een Arabische zaghrouta, een vreugdekreet die je vaak op trouwerijen hoort. Het klikte meteen.
Als Nina op vakantie gaat, is het alsof er iets ontbreekt
Nina, die met een master in marketing analytics en data science bezig is terwijl ze ondertussen haar masterscriptie voor internationale betrekkingen afrondt, is de drijvende kracht achter het gezamenlijk studeren. ‘Ik heb het al vaak verkloot en nu zit ik hier nog steeds. Ik wil er gewoon klaar mee zijn.’
Ondertussen doet Lara, die aan haar masterscriptie voor biomedical engineering werkt, het rustig aan. ‘Ik ben lief voor mezelf. Wat als ik de hele dag hier in de UB zit en dan morgen dood neerval?’ Haar favoriete smoesjes om een studiesessie over te slaan: ze heeft slecht geslapen, ze voelt zich niet goed, ze heeft hoofdpijn.
ADHD
Beiden hebben ADHD, hoewel dat net iets anders werkt bij de een of de ander. Lara kan zich goed concentreren bij repetitieve muziek zoals techno, terwijl Nina – die tot wel een uur nodig heeft om in studiemodus te komen – daarvoor liever naar de Arctic Monkeys of Lana del Rey luistert.
Ze komen naar de UB zodat ze geen afleiding hebben, maar ze zijn niet altijd erg productief. Lara zoekt soms naar reisjes in plaats van te blokken, geeft ze toe. En Nina vindt het lastig om van haar telefoon los te komen, dus dan pakt Lara die van haar af. ‘Studeren is gewoon fijner als je weet dat je er niet alleen voor staat’, zegt Lara.
Cris Cacencu (21) en Annika Selesnew (25)
Cris en Annika zitten elkaar niet al te veel achter de vodden om te blokken, en dat vinden ze zo fijn aan elkaar. Hun studiesessies zijn meer gezellige chillsessies, en soms zijn ze alleen maar aan het kletsen en haken.
Volgens de psychologiestudenten is het café in boekhandel Riemer de beste studieplek in de stad. Wat ze daar het leukste vinden zijn de wanden vol boeken, al bekennen ze dat ze er nog nooit een boek gekocht hebben. ‘Het is er gezellig en warm’, zegt Annika. ‘Niet zoals in de bibliotheek, waar ik met elke beweging bang ben om geluid te maken.’
Iedere dinsdag
Ze komen iedere dinsdag om 14 uur naar de winkel, bestellen een chai latte en kletsen even bij. Als de drankjes arriveren, is het tijd om aan de slag te gaan. Wat Cris het prettigste vindt aan samen studeren? ‘Als je pauze wilt nemen, hoef je jezelf daar niet de schuld van te geven. Dan geef je de ander gewoon de schuld.’
Als je pauze wilt nemen, geef je de ander gewoon de schuld
Cris kwam op Annika over als ‘cool, maar ook warm’, toen ze elkaar voor het eerst ontmoetten. Annika durfde Cris niet te benaderen, dus wachtte ze af tot Cris haar mee uit vroeg. ‘En toen zei je dat het niet je bedoeling was om me op date te vragen, wat super raar was’, lacht Annika. Cris geeft toe dat ze eerst wel een beetje een zwak had voor Annika, maar nu zijn ze al twee jaar beste vriendinnen.
‘We hoeven niet elke dag te praten, maar we steken wel moeite in onze relatie’, legt Cris uit. Een van de manieren waarop ze hun vriendschap onderhouden is door elkaar kaartjes te sturen. Voor dit studiejaar begon, kreeg Annika, die uit Duitsland komt, een kaartje vanuit Cris’ woonplaats in Roemenië. Cris schreef dat ze ernaar uitkeek om in het café te zitten lezen, en dat ze samen wel door het jaar zouden komen.
Ritueel
Het is de tijd die samen doorbrengen die belangrijk is, zeggen ze, niet hoe productief ze zijn. ‘Het is fijn om te weten dat er iemand is tegen wie je kan klagen’, zegt Cris. Maar als ze te veel klaagt, zet Annika haar noise-cancelling koptelefoon op.Als een van hen zegt dat ze honger heeft, is dat het teken om in te pakken en weg te gaan. Het maakt niet uit hoeveel ze gedaan krijgen, samen eten met een aflevering van Friends op de achtergrond krijgt altijd prioriteit. Dat is hun kleine ritueel na elke studiesessie.
Gerjan Borneman (23) en Mats de Boer (24)
Gerjan en Mats spreken drie keer per week af om te studeren. Soms nemen ze lange pauzes, maar dat maakt niet uit, omdat ze dan ook veel over hun studie praten. Zo geven ze elkaar inspiratie om nieuwe onderwerpen te onderzoeken voor colleges.
Toen ze allebei nog hun bachelor geschiedenis deden, hadden ze een studiegroepje met zeven mensen. Nu zijn alleen Gerjan en Mats daar nog van over, maar ze komen nog altijd bij elkaar op hun vaste plek in het Harmoniegebouw nabij de newsroom van journalistiek.
Introductiedag
Ze raakten bevriend op de introductiedag, vijf jaar geleden. ‘Ik voelde druk om nieuwe mensen te ontmoeten, en dat gaat me niet heel makkelijk af. Dat herkende ik in Gerjan’, zegt Mats. ‘We zochten elkaar op en toen voelden we ons niet meer alleen.’
Ze hebben allebei interesse in oude geschiedenis, ze zijn huisgenoten en ze zijn net samen begonnen met zwaardvechten. Mats, die een master doet in classics and ancient civilizations, beschrijft hun relatie als eentje die op de automatische piloot draait. ‘Na al die jaren is het heel chill, ik hoef niet na te denken over hoe ik mezelf presenteer.’
Als ik wil overleggen over iets, zit de perfecte persoon daarvoor naast me
Hij vindt het nuttig om samen met Gerjan te studeren – die een onderzoeksmaster classical, medieval, and early modern studies doet – omdat ze zich op vergelijkbare onderwerpen richten. ‘Als ik wil overleggen over iets wat ik op dat moment aan het bestuderen ben, zit de perfecte persoon daarvoor naast me’, zegt hij.
Gerjan studeert vijf dagen per week in de Harmonie. ‘Thuis werken mijn hersenen niet’, legt hij uit. ‘Daar kan ik niet nadenken over studeren.’ Hij is altijd het eerste op hun studieplek en tegen de tijd dat Mats arriveert, is hij wel toe aan zijn tweede kop koffie.
Koffie
‘Ik ben veel productiever als ik alleen studeer’, geeft Gerjan toe. ‘Maar ik hoef niet altijd productief te zijn.’ Het leukste aan studeren in de Harmonie, vindt hij, is tijd doorbrengen met Mats. ‘Ik sta op het punt om weer aan het werk te gaan en dan stelt Mats voor om koffie te halen. En dan zitten we een uur aan de koffie’, lacht hij. Doorgaans drinkt Gerjan zo’n vijf koppen per dag.
Maar die lange pauzes zijn een belangrijk onderdeel van hun studiesessies. ‘We motiveren elkaar om pauze te nemen’, zegt Mats. ‘Het is mooi dat we elkaar hiervoor gevonden hebben, want het is gevaarlijk om te hard te werken.’