Studenten gaan gemiddeld 25 tot 30 euro per maand meer betalen vanwege de hoge energieprijzen. Daarom adviseren woningcorporaties hun huurders om het voorschotbedrag voor stookkosten en elektra alvast te verhogen.
‘Wij passen altijd per 1 juli de voorschotkosten aan’, zegt Eefje Keuper van Lefier. De corporatie mag het ook maar eens per jaar doen. ‘Maar in werkelijkheid zijn die kosten al sinds 1 januari veel hoger’, zegt ze.
Het voorschot dat studenten betalen, wordt rond april vergeleken met de werkelijk gemaakte kosten. Zijn de kosten lager uitgevallen? Dan krijgen ze geld terug. Maar vallen de kosten hoger uit, dan moeten ze bijbetalen. ‘Om te voorkomen dat ze bij de afrekening van 2022 flink moeten bijbetalen, raden we ze dringend aan om het nu alvast zelf te verhogen’, zegt Keuper.
Adviesbedrag
Als richtlijn zou 25 euro per maand gelden. Maar, stelt Keupers, dat wordt per huis bekeken en kan dus verschillen. Op dit moment hebben 337 van de 2756 kamerhuurders die Lefier benaderde het advies opgevolgd om hun voorschotbedrag te verhogen.
Woningcorporatie Nijestee brengt hetzelfde advies uit. ‘Het is natuurlijk zuur als je achteraf moet bijbetalen voor de servicekosten’, zegt Jan Jaap Vogel van Nijestee. ‘We hebben helaas geen invloed op de gasprijzen, dus we moeten wel.’
Hoeveel studenten hier al gebruik van hebben gemaakt, is onduidelijk. Nijestee heeft ook veel huurders die exclusief betalen en dus zelf hun energiecontract moeten afsluiten.
Aflopend contract
Zoals studente international business Daisy Blijdorp (21) en haar vier huisgenoten. Zij moesten vorige week hun aflopende energiecontract verlengen of omzetten naar een variabel contract en betalen door de gascrisis flink meer.
‘De goedkoopste optie was alsnog liefst 30 euro per maand per persoon meer. We hebben ook niet naar duurzaamheid gekeken, terwijl we dat eigenlijk wel wilden’, zegt Daisy. ‘We schrokken er allemaal flink van. De huur van mijn huisgenoot met de kleinste kamer gaat daardoor zelfs met 10 procent omhoog, dat is wel aanzienlijk.’
Mazzel
De enige studenten die voorlopig nog mazzel hebben, lijken de huurders van SSH. Daar betalen dit jaar slechts 150 van de 1300 studenten meer voor hun energie.
‘Voor het grootste deel van onze huurders hadden we de warmteprijzen voor vijf jaar afgekocht, dus op hun servicekosten hebben die prijsstijgingen geen invloed’, legt Madelon van Gameren van SSH uit. Hoeveel de prijzen stijgen voor de 150 studenten, weet SSH nog niet.