Huisgenoten op een missie
Veganistisch om de wereld te redden
Als ze ergens weten hoe de wereld groener ingericht kan worden, is het wel aan de universiteit. Deze serie volgt wat er zoal op duurzaamheidsgebied gebeurt.
Lees ook:
‘Eet geen vlees, anders is de wereld er geweest’.
Het spandoek dat de vier bewoners van een studentenhuis aan de Aweg aan hun gevel hingen laat geen misverstanden bestaan over hun ideeën. ‘Ik heb zelf gemerkt dat je vaak moet worden blootgesteld aan de argumenten waarom het beter voor de wereld is om veganistisch te eten’, legt Oscar Stolk uit. ‘Op die manier word je je er steeds bewuster van en dat helpt om je gedrag te kunnen veranderen.’
En dat terwijl hij en huisgenoten Sander Kaatee, Jos Spijkerman en Floris van der Plas pas een voor een veganist zijn geworden nadat ze hier zijn komen wonen. ‘Het is een groeiproces’, zegt Sander. ‘Je praat er met elkaar over en eet vaak samen, waardoor het makkelijker wordt om die stap te zetten.’
Sander deed dat als eerste, nadat hij al een half jaar vegetarisch had gegeten. ‘Ik ben er vanwege de duurzaamheid ingerold en niet vanuit het dierenwelzijn’, zegt hij. ‘Maar als je veganist bent realiseer je je wel ineens hoe raar en onethisch we met dieren omgaan.’
Niet genoeg land
Over het algemeen is dierlijk voedsel een grotere belasting voor het milieu dan plantaardig voedsel. De bio-industrie is namelijk een erg inefficiënte manier van voedselproductie, omdat er veel land nodig is om voedsel voor de dieren te verbouwen. ‘Het is niet haalbaar om voor iedereen biologische dierlijke producten te produceren, want daar is gewoon niet genoeg land voor’, zegt Oscar.
Met eten kun je makkelijk een grote impact hebben
Ze lieten het spandoek drukken om dit soort problemen onder de aandacht te brengen: iedereen die langsrijdt wordt aan het denken gezet, hoopten ze. ‘Er zijn veel maatschappelijke problemen en met eten kan je een makkelijke, maar ook grote impact hebben’, zegt Oscar. Maar op last van de gemeente moesten ze het onlangs weghalen, omdat ze er geen vergunning voor hadden.
Misschien is het spandoek ook wel niet meer zo nodig, want de studenten merken dat steeds meer mensen bezig zijn met veganisme. Het aanbod in de supermarkt is ook een stuk groter geworden. ‘Mensen in mijn omgeving zijn er benieuwd naar’, zegt Jos. ‘Als ze horen dat iemand die ze kennen veganist is, maakt dat ze ook nieuwsgieriger.’
Spannend
Floris vond het wel spannend om in een vegan studentenhuis te gaan wonen. ‘Ik vond het idee wel cool, maar ik wist niet hoe het zou zijn’, zegt hij. Hij was bang dat hij misschien minder lekker zou eten, maar dat viel hem heel erg mee. ‘Ik ben me meer gaan verdiepen in verschillende smaken en kruiden. Koken is inmiddels ook een hobby van me geworden.’
Hij stelde zichzelf als doel om een maand lang veganistisch te eten, om erachter te komen hoe ingewikkeld het nou echt is. ‘Het was eigenlijk helemaal niet moeilijk en het eten was ook hartstikke lekker, dus vanaf toen was ik veganist.’
Ik voelde me in die maand meteen al fitter
De eerste week is even wennen, zegt Floris, omdat je nog niet weet wat je nou wel en niet kunt kopen. Maar na een paar keer rondkijken in de supermarkt was dat hem wel duidelijk. ‘Ik kan het iedereen aanraden om een keer zo’n challenge te doen. Ik voelde me in die maand meteen al fitter.’
En Jos geniet meer van zijn eten omdat hij er bewuster mee bezig is. ‘Maar mijn politieke visie is ook veranderd’, zegt hij. ‘Ik heb beter door waar al het eten op de wereld vandaan komt en de maatschappelijke problemen die daarmee samenhangen.’
Gebakken eieren
De studenten hunkeren niet echt naar bepaalde dierlijke producten, want overal is wel een alternatief voor. ‘Ik dacht dat ik gebakken eieren zou missen, maar die heb ik nu vervangen door loempia’s’, lacht Jos. ‘Je vindt vanzelf iets nieuws’. Al verlangt Oscar soms toch terug naar het gemak waarmee hij vroeger op vakantie zomaar een restaurant kon binnenlopen om wat te bestellen. ‘Op zo’n moment baal je wel dat niet heel de wereld al veganistisch eet.’
De stap zetten om plantaardig te gaan eten kan lastig zijn, geven ze toe. ‘Je moet je gedrag veranderen en dat is moeilijk en kost tijd’, zegt Sander. ‘Daarnaast zijn mensen ook vaak bang voor de reacties uit hun omgeving.’ Ze vinden het daarom belangrijk dat veganisme genormaliseerd wordt. ‘We hopen dat steeds meer mensen de overstap maken, want op die manier wordt het ook gewoner’, zegt Oscar.
‘Ik heb wel eens tegen mensen gezegd dat zij ook veganist zullen worden, want ik ben ervan overtuigd dat iedereen veganistisch gaat eten’, zegt Sander. ‘We zullen wel moeten.’
Oscar deelt die visie voor de toekomst. ‘Ik denk dat we prima met nog meer mensen op de aarde kunnen leven, maar dan moeten we wel plantaardig eten en minder consumeren. Dat is de enige manier om een functionerende samenleving te krijgen.’
Zo word je veganist
Ben je enthousiast geworden over veganisme? Floris raadt iedereen aan om het dertig dagen te proberen. ‘Daag je vrienden uit en probeer het samen vol te houden. In het begin kan het lastig zijn om de producten te vinden in de supermarkt, maar na een tijdje wordt het steeds makkelijker.’
Sander tipt om niet in een keer alle dierlijke producten in de ban te doen. ‘Begin stapje voor stapje door steeds met een bepaald product te stoppen. En als je niet weet wat je moet koken, google dan gewoon je favoriete recept met het woord ‘vegan’ erbij, want voor elk gerecht is er een makkelijke vegan variant te vinden.’