‘Chinese werknemer en student zonder bewijs in diskrediet gebracht’

Opinie: ‘Chinese werknemer en student in diskrediet gebracht’

UKrant berichtte onlangs over een rapport van de nationale veiligheidsdiensten over Chinese spionage aan Nederlandse universiteiten. Dat leidde tot veel onrust, schrijven vijf wetenschappelijk directeuren van de Faculty of Science and Engineering.
23 maart om 11:35 uur.
Laatst gewijzigd op 23 maart 2021
om 16:10 uur.
maart 23 at 11:35 AM.
Last modified on maart 23, 2021
at 16:10 PM.

De samenwerking tussen China en Nederland in het algemeen, en die met de RUG in het bijzonder, heeft de afgelopen weken de nodige media-aandacht gehad (onder meer in UKrant). Vaak wordt in de berichtgeving gerefereerd aan een recentelijk verschenen rapport van de veiligheidsdiensten AIVD, MIVD en NCTV.

Ook UKrant schreef onlangs dat Nederlandse universiteiten het doelwit zijn van gerichte Chinese spionage en suggereerde dat China mogelijk Chinese onderzoekers, promovendi en studenten inzet om te spioneren.

We begrijpen dat dit rapport een aanzet kan en moet zijn voor een bredere discussie over de manier van samenwerking met Chinese universiteiten en bedrijven. We dienen ons echter ook te realiseren dat deze berichtgeving in de media een grote impact heeft op het welbevinden van onze gewaardeerde Chinese collega’s (stafleden, postdocs, promovendi) en studenten.

Wij krijgen verschillende signalen dat deze mensen erover verontrust zijn dat ze op basis van hun nationaliteit of culturele achtergrond met wantrouwen en achterdocht benaderd kunnen gaan worden, zowel binnen als buiten de universiteit.

Zorg ervoor dat onze Chinese collega’s en studenten zich veilig blijven voelen

Onze directe collega’s en studenten, mensen die zich dagelijks samen met ons inzetten om van het onderwijs en onderzoek op de RUG een succes te maken, voelen zich hierdoor zonder enige vorm van individueel bewijs in diskrediet gebracht.

De universiteit staat voor een ‘open academische gemeenschap’ en diversiteit en inclusie staan hoog in het vaandel. Daarom dient zij er zorg voor te dragen dat de noodzakelijke bredere discussie over samenwerking met China niet leidt tot stigmatisering en uitsluiting van een specifieke groep mensen binnen haar gemeenschap.

We doen daarom een beroep op onze universitaire gemeenschap, met daarbij zeker een actieve rol voor bestuurders en gebalanceerde berichtgeving door UKrant, de individuele mens in deze politieke discussies niet uit het oog te verliezen en ervoor te zorgen dat onze Chinese collega’s en studenten zich gewaardeerd en veilig kunnen blijven voelen binnen hun werk- en studieomgeving.

Erik Heeres (wetenschappelijk directeur van het Engineering and Technology Institute Groningen),  Jacquelien Scherpen (directeur van het Groningen Engineering Center), Caspar van der Wal (wetenschappelijk directeur van het Zernike Institute for Advanced Materials), Dirk Slotboom (wetenschappelijk directeur van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute) en Harro Meijer (wetenschappelijk directeur van het Energy and Sustainability Research Institute Groningen)

Engels

23 March 2021 | 23-3-2021, 16:10
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

6 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties