Ingeschreven staan in Groningen voor een kamer in Amsterdam

Foto Reyer Boxem

Lefier stapt over op landelijk systeem

Ingeschreven in Groningen voor een kamer in Amsterdam

Kamerverhuurder Lefier sluit zich per 1 april aan bij het landelijke kamersysteem Room. Studenten die zich in Groningen inschrijven, staan ook meteen ingeschreven voor kamers in zeven andere studentensteden.
9 maart om 16:36 uur.
Laatst gewijzigd op 10 maart 2021
om 11:30 uur.
maart 9 at 16:36 PM.
Last modified on maart 10, 2021
at 11:30 AM.
Avatar foto

Door Giulia Fabrizi

9 maart om 16:36 uur.
Laatst gewijzigd op 10 maart 2021
om 11:30 uur.
Avatar foto

By Giulia Fabrizi

maart 9 at 16:36 PM.
Last modified on maart 10, 2021
at 11:30 AM.
Avatar foto

Giulia Fabrizi

Van uit de hand gelopen studentenfeestjes tot bezette universiteitsgebouwen en van kamertekorten tot dreigende bezuinigingen: Giulia houdt al het nieuws in de gaten. Ze praat graag met de mensen die het aangaat, schrijft erover en begeleidt freelancers bij het maken van nieuwsartikelen. Eerder werkte ze als stadsredacteur Groningen en gemeenteverslaggever Haren voor Dagblad van het Noorden.

De overstap naar Room betekent dat studenten die van studiestad wisselen, sneller aan een kamer kunnen komen. Iemand die in Groningen woont voor zijn bachelor, naar Amsterdam verhuist voor een master en in Room staat ingeschreven, neemt zijn inschrijfduur mee en staat dus hoger op de lijst voor een nieuwe kamer dan iemand die zich pas net in Amsterdam inschrijft.

Spelregels

Een mooie stap om sneller een kamer te vinden, zou je denken. Toch zijn er ook studenten die zich zorgen maken. Lefier verandert namelijk niet alleen het systeem, maar ook de spelregels om kamers toe te wijzen. 

Zo kunnen studentenhuizen met meerdere bewoners alleen nog een nieuwe huisgenoot voordragen als deze minimaal een jaar staat ingeschreven. ‘Voorheen gebeurde het nog weleens dat iemand werd voorgedragen, zich dan snel inschreef en vervolgens de kamer kreeg zonder echt op de wachtlijst te hebben gestaan’, zegt een woordvoerder van Lefier.

Niet zo transparant, vindt de kameraanbieder. En oneerlijk bovendien voor degenen die zich wel inschrijven. ‘Ons advies zou zijn: schrijf je in. Dan heb je de meeste kans om te mogen hospiteren.’ 

Huisgenoot kiezen

Betekent dit dat studenten minder zeggenschap krijgen over wie hun nieuwe huisgenoot wordt? Nee, meent de woordvoerder. ‘Van iedereen die op de vrije kamer reageert, maken wij een top 10 van studenten die het langst staan ingeschreven. Die tien namen geven we aan de bewoners, die vervolgens zelf hun huisgenoot kunnen kiezen’. 

Hetzelfde zal overigens ook gebeuren voor verenigingshuizen. Ook die kamers worden voortaan standaard op Room gepubliceerd. ‘Daar schrijven we bij dat het om een verenigingshuis gaat’, zegt de woordvoerder. Mensen die reageren, weten daardoor dat lid zijn van de desbetreffende vereniging een voorwaarde is om de kamer te krijgen. En wil jij in een specifiek huis wonen? Dan kun je daar via Room op reageren.

Eerstejaars

Een andere zorg van studenten is dat eerstejaars minder kans zouden maken op een kamer dan iemand die bijvoorbeeld als masterstudent nieuw naar de stad komt. De eerstejaars schrijft zich over het algemeen pas tijdens de KEI-week in, terwijl de masterstudent al jaren staat ingeschreven.

Maar ook daar hoeven studenten zich volgens Lefier geen zorgen over te maken. ‘Wij reserveren ook kamers voor eerstejaarsstudenten. Dat zijn kamers waar zij voorrang op hebben, dus ook zij hebben nog steeds kans op een kamer’, zegt de woordvoerder. ‘Het uiteindelijke doel is vooral om inzichtelijker te maken waar alle kamers heengaan, maar in wezen verandert er niet veel.’

Engels

09 March 2021 | 10-3-2021, 11:30
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties