Stemadvies

Foto Reyer Boxem

Stemadvies

Waar moeten we op stemmen bij de verkiezingen van volgende week? Columnist Casper Albers geeft geheel ongevraagd stemadvies.
Door Casper Albers
9 maart om 9:47 uur.
Laatst gewijzigd op 9 maart 2021
om 9:47 uur.
maart 9 at 9:47 AM.
Last modified on maart 9, 2021
at 9:47 AM.

De verkiezingen staan voor de deur. De discussie de afgelopen weken ging vooral over kernenergie, abortus en de jurk van Sigrid Kaag. Jammer, want er zijn wel actuelere thema’s om te bespreken, zoals het leenstelsel en de werkdruk aan universiteiten.

Daarom heb ik maar gekeken wat de partijen op die gebieden willen. Om mezelf werkdruk te besparen, kijk ik alleen naar de partijen die nu al in de Kamer zitten en een uitgewerkte hogeronderwijsparagraaf hebben.

Het idee achter het afschaffen van de basisbeurs in 2015 was ergens best sympathiek: de gemiddelde student verdient straks veel geld, dankzij de studie. Dan kan die ook best voor die studie betalen. Grootste schouders, zwaarste lasten, dat verhaal.

Het probleem is dat niet iedereen de gemiddelde student is. Niet elke afgestudeerde krijgt een hoog inkomen en een Tesla van de zaak. Daarnaast: degenen die dat wel doen, betalen dankzij die mooie studie jaarlijks meer inkomstenbelasting en dus al indirect hun studie terug. Als dat niet genoeg is, verhoog dan gewoon het belastingtarief in de hoge box (fun fact: Rutte III heeft deze juist verlaagd).

De roep om terugdraaiing van het leenstelsel wordt inmiddels door bijna alle partijen gedaan dus dat gaat wel gebeuren. De roep om compensatie van de ‘leenstelselgeneratie’ is ook breed: alleen PVV en VVD vinden dat niet nodig.

Als je eisen onredelijk hoog zijn, loop je het risico verder genegeerd te worden

De mate van compenseren wisselt per partij. Waar het CDA er honderd miljoen euro voor uit trekt (er zijn 770.000 studenten, reken zelf maar uit wat dat oplevert), komen D66 en GroenLinks op een bedrag van respectievelijk 4000 en 10.000 euro per student.

Sommige studentenclubs eisen kwijtschelding van de gehele studieschuld – terwijl de studiebeursgeneratie ook niet schuldenvrij studeerde. Als je eisen onredelijk hoog zijn, loop je het risico verder genegeerd te worden.

Voor de medewerkers is het belangrijkste wat de politiek gaat doen aan de torenhoge werkdruk. WOinActie roept al jaren dat de universiteiten structureel ondergefinancieerd worden. De minister riep dat ook en beweerde niet in de positie te zijn er iets aan te kunnen doen.

De consultants van PricewaterhouseCoopers (PwC) komen nu tot dezelfde conclusie: er moet jaarlijks een dik miljard bij. D66, PvdA, GL, SP, SGP en CU willen allen flinke extra investeringen voor werkdrukverlichting – elk op zijn eigen manier.

Het CDA doet hier niks aan (en meldt tussen neus en lippen door dat we voortaan best online les kunnen geven). Het meest wereldvreemde standpunt komt van de VVD. Die komt met 200 miljoen euro korting, want daar zouden we efficiënter door gaan werken. Ergens wel solidair dat die partij zowel de student als de docent in de kou laat staan.

Ondanks alles heeft een stem op CDA of VVD wel een werkdrukverlagende werking: je mag tot 2025 niet meer klagen over de staat van het hoger onderwijs.

09 March 2021 | 9-3-2021, 9:47
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties