Privacyproblemen met Google G Suite for Education

RUG-onderzoek wijst uit:

Privacyproblemen met Google G Suite for Education

Google gaat misschien toch niet zo goed om met onze privacy, blijkt uit onderzoek van de RUG en de Hogeschool van Amsterdam naar Google G Suite for Education. Onderwijs-ICT-organisaties SURF en SIVON zijn in gesprek met Google om de problemen op te lossen.
3 maart om 10:55 uur.
Laatst gewijzigd op 8 maart 2021
om 10:25 uur.
maart 3 at 10:55 AM.
Last modified on maart 8, 2021
at 10:25 AM.
Avatar foto

Door Christien Boomsma

3 maart om 10:55 uur.
Laatst gewijzigd op 8 maart 2021
om 10:25 uur.
Avatar foto

By Christien Boomsma

maart 3 at 10:55 AM.
Last modified on maart 8, 2021
at 10:25 AM.
Avatar foto

Christien Boomsma

Christien is sinds 2016 achtergrondcoördinator bij UKrant. Ze plant de achtergrondverhalen en begeleidt de auteurs. Bij haar eigen verhalen ligt de focus op wetenschap en academisch leven. Daarnaast schrijft ze veel over onderwerpen als sociale veiligheid en maakt ze graag persoonlijke interviews. In haar vrije tijd schrijft ze jeugdboeken en geeft schrijftrainingen.

De RUG zette al in 2013 haar eigen programmatuur en e-mailprogramma’s aan de kant om die te vervangen door het goedkopere Google G Suite for Education. Ook toen al waren er veel onderzoekers die waarschuwden voor privacy en vreesden dat hun data niet veilig waren. Zelfs de juridische dienst van de RUG waarschuwde het college van bestuur, ook vanwege de Patriot Act die Amerikaanse bedrijven dwingt om de overheid toegang te geven tot hun servers.

Daar hadden ze toch wel gelijk in, blijkt nu. Het huidige onderzoek betrof een zogenaamde Data Protection Impact Assessment (DPIA). Daarbij wordt gekeken hoe een bedrijf gegevens verzamelt, wat ermee gedaan wordt en wat de risico’s zijn. Het ministerie van Justitie en Veiligheid voerde zo’n DPIA uit naar de Enterprise-versie van Google. De onderwijsinstellingen keken naar hun eigen g Suite for Education.  

Metadata

Uit de assessment bleek dat vooral het verzamelen van metadata door de tech-reus een probleem vormt. Google houdt bij hoelang je ingelogd bent op één van haar programma’s, welke pagina’s je bezoekt en welke zoekopdrachten je geeft. Maar ook heeft Google in de privacyvoorwaarden opgenomen dat ze eenzijdig de voorwaarden voor het gebruik van dit soort gegevens mag aanpassen. 

‘Onderwijsinstellingen die Google G Suite for Education gebruiken [kunnen] geen of onvoldoende grip houden op wat er met deze gegevens gebeurt’, schreef onderwijsminister Ingrid van Engelshoven maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

In gesprek

Het Rijk heeft inmiddels een ‘voorafgaande raadpleging’ gedaan voor haar eigen pakket bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Onderwijsinstellingen kunnen dat niet doen. Immers: ze werken al heel lang met Google G Suite for Education. SIVON en SURF zijn in gesprek met Google om de problemen aan te pakken. Ook het Rijk gaat namens de onderwijsinstellingen het gesprek aan met Google.

Engels

03 March 2021 | 8-3-2021, 10:25
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties