Prijs voor Universiteit Maastricht na gijzeling met ransomware

Prijs voor Universiteit Maastricht na gijzeling met ransomware

In ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: Prijs voor Universiteit Maastricht na gijzeling met ransomware.
Samengesteld door Rob Siebelink
6 februari om 12:47 uur.
Laatst gewijzigd op 6 februari 2021
om 12:47 uur.
februari 6 at 12:47 PM.
Last modified on februari 6, 2021
at 12:47 PM.

Universiteitsraad Erasmus kritisch over tweede camera

Photo by Gabriel Benois on Unsplash

Studentleden in de universiteitsraad van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) zijn fel tegen een tweede camera en pleiten voor alternatieve tentamenvormen in plaats van proctoring. Dat meldt Erasmus Magazine. Honderden studenten ondertekenden open brieven en petities die zich uitspreken tegen de tweede camera.

Erasmus maakt gebruik van proctoringsoftware tijdens tentamens. Maar volgens het college van bestuur is dat systeem niet waterdicht en blijft het dus mogelijk om te frauderen. Daarom zou een student zijn telefoon als camera moeten gebruiken en die op het scherm van zijn computer richten.

‘De kans is groot dat over een jaar de vraag gesteld wordt: waren jullie op de hoogte van een eenvoudige hack bij proctoring met een camera? Ons antwoord zal dan ‘ja’ zijn. De vervolgvraag zal dan zijn: wat hebben jullie eraan gedaan? Als dan ons antwoord is dat we het wisten maar niks deden, dan komen we terecht in een situatie waarin de diploma’s ter discussie komen te staan’, citeert Erasmus Magazine rector Frank van der Duijn Schouten.

De Rotterdamse universiteitsraad en het cvb praten later verder over de tweede camera. Enkele raadsleden sluiten verdere stappen, waaronder juridische, niet uit.

Prijs voor Universiteit Maastricht na gijzeling netwerk

De Universiteit Maastricht (UM) heeft de SURF Security en Privacy Award 2021 gekregen. De universiteit krijgt de prijs, een bedrag van 2500 euro, voor de manier waarop de uni haar kennis en ervaring heeft gedeeld over de ransomware-aanval tijdens de kerst van 2019.

Hackers, mogelijk uit Rusland, legden indertijd het hele digitale netwerk van UM plat met ransomware, gijzelingssoftware. Na het betalen van losgeld, naar verluidt zo’n 200.000 euro in bitcoins, werden tal van bestanden op de servers van UM weer vrijgegeven door de hackers.

Vanaf het moment dat duidelijk werd dat de universiteit was gehackt, zocht Universiteit Maastricht direct contact met SURF. Daardoor konden andere instellingen gericht konden nagaan of ook hun systemen waren geïnfiltreerd, luidt de motivatie van de jury.

Na de hack organiseerde UM ook een symposium over de geleerde lessen. Daarin deelde zij openlijk haar ervaring en kennis over de hack, aldus SURF. SURF is de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland

Studentikeus, kieswijzer voor studenten

Niet weten waarop je moet stemmen als je student bent voor de verkiezingen op 17 maart? Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) heeft Studentikeus gelanceerd, een kieswijzer voor studenten die willen weten waar de politieke partijen staan.

Het gaat over onderwerpen als studiekeuze, internationalisering, studiebeurs, huisvesting, bsa, welzijn, toelating en selectie en medezeggenschap. Alleen partijen die nu in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd, staan in de kieswijzer. 

06 February 2021 | 6-2-2021, 12:47
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties