Kamer wil uni’s niet aansporen om bsa op te schorten
Kamer wil uni’s niet aansporen om bsa op te schorten
De moties werden vorige week ingediend naar aanleiding van het besluit om vanwege de coronacrisis ook dit jaar het bsa te schrappen. Hbo-opleidingen zullen dit wel doen, maar bij universiteiten – ook de RUG – blijft het bsa vooralsnog gewoon gehandhaafd.
Oneerlijk
Volgens SP-Kamerlid Frank Futselaar is dit geen eerlijke gang van zaken, omdat alle studenten door het coronavirus mogelijk studievertraging oplopen. Hij vindt het niet terecht dat universitaire studenten onder ‘deze moeilijke omstandigheden’ wel een bsa krijgen en hbo’ers niet.
Hij diende een motie in waarin hij de minister verzocht ‘een zwaar beroep te doen op de universiteiten’ om het bsa voor dit collegejaar te schrappen. Een kleine meerderheid van de Tweede Kamer was het niet met hem eens: de motie werd verworpen met 79 van de in totaal 149 stemmen.
Aangehouden
Een tweede motie kwam van Paul van Meenen (D66) en Lisa Westerveld (GroenLinks). Ook zij vroegen aandacht voor het feit dat ‘sommige studenten in deze buitengewone omstandigheden niet goed tot hun recht komen, terwijl ze normaliter wel geschikt zijn voor de opleiding’.
In de motie spraken zij rechtstreeks tot de universiteiten en riepen zij hen aan om ‘in dit door corona getekende studiejaar het bsa niet onverkort toe te passen, maar te komen tot een aangepaste norm die recht doet aan de buitengewone omstandigheden’. De motie werd aangehouden; er is dus nog niet over gestemd.
RUG
De RUG heeft tot nog toe telkens gezegd dat zij van plan is het bsa voor dit studiejaar gewoon in stand te houden. De reacties daarop waren wisselend. Hoewel studentenorganisaties zoals de Groninger Studentenbond de universiteit vragen het bsa te schrappen, zijn er ook docenten die dat liever niet zien gebeuren.
Hoe lang het bsa überhaupt nog in stand blijft, is op dit moment ook nog de vraag, aangezien de Tweede Kamer in oktober een motie aannam om het stelsel in zijn geheel af te schaffen.