Opening academisch jaar is anno 2020 ook een actiedag

Opening academisch jaar is anno 2020 ook een actiedag

De opening van het academisch jaar wordt steeds vaker aangegrepen om te protesteren. RUG-medewerker en -student kwamen maandag in actie tegen de hoge werkdruk en torenhoge studieschulden.
31 augustus om 18:14 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
augustus 31 at 18:14 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar foto

Door Giulia Fabrizi

31 augustus om 18:14 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar foto

By Giulia Fabrizi

augustus 31 at 18:14 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar foto

Giulia Fabrizi

Van uit de hand gelopen studentenfeestjes tot bezette universiteitsgebouwen en van kamertekorten tot dreigende bezuinigingen: Giulia houdt al het nieuws in de gaten. Ze praat graag met de mensen die het aangaat, schrijft erover en begeleidt freelancers bij het maken van nieuwsartikelen. Eerder werkte ze als stadsredacteur Groningen en gemeenteverslaggever Haren voor Dagblad van het Noorden.

‘De vele tijdelijke contracten zorgen voor een nomadenbestaan onder jonge wetenschappers’, zegt hoogleraar Nasser Kalantar-Nayestanaki. Hij staat maandagmiddag klokslag twaalf uur voor het Academiegebouw. Klaar om in rood T-shirt met tientallen collega’s op de fiets te stappen voor een rondje langs alle faculteiten.

Onder de noemer ‘Tour of Academics’ symboliseert de fietstocht de weg die jonge wetenschappers noodgedwongen moeten afleggen. Van stad naar stad en van campus naar campus – van tijdelijk contract, naar tijdelijk contract – op zoek naar die ene plek waar ze wél mogen blijven werken.

‘Zelfs in de huidige begroting is er geld om meer mensen serieus perspectief te bieden. Laten we dat dan ook doen’, zegt Kalantar-Nayestanaki.

Klein gezelschap

Als de Groninger wetenschappers na een uur terugkeren op het Broerplein, komt net het college van bestuur aangelopen voor de Groningse opening van het academisch jaar. Door de coronamaatregelen wordt die dit jaar niet in vol cortège in de Martinikerk, maar in klein gezelschap in het Academiegebouw gehouden. Met een livestream voor de rest van de academische gemeenschap.

Kalantar-Nayestanaki ziet zijn kans en besluit de fietstocht door collegevoorzitter Jouke de Vries vriendelijk, doch dringend te vragen te luisteren naar de boodschap van WOinActie en vakbonden AOb en FNV. Biedt de jonge wetenschappers alsjeblieft toekomstperspectief, want daar is de hele universiteit bij gebaat, zo luidt de boodschap.

Zorgen om welzijn

Terwijl het college van bestuur, de raad van toezicht, leden van de universiteitsraad en eregast minister Sigrid Kaag (D66, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zich in klein comité opmaken voor de officiële opening, maken enkele leden van studentenpartij DAG zich ook zorgen om het welzijn van universiteitsmedewerkers.

Vlak voor het Academiegebouw hangen zij een spandoek op met de tekst: 10,000 hours of unpaid work every day at the university of Groningen. Volgens berekeningen die de partij onlangs maakte met landelijke cijfers van WOinActie, werken RUG-medewerkers samen elke dag 10.000 uur te veel. ‘Het is onbegrijpelijk dat het college van bestuur nu gewoon rustig een opening houdt, terwijl dit aan de hand is’, zegt DAG-voorzitter Ivi Kussi.

Studieschuld

Verderop in de stad, voor het hoofdkantoor van DUO, demonstreren andere studenten tegen een ander probleem: de studieschuld, en hoe die sinds de afschaffing van de basisbeurs steeds hoger wordt. De Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United dopen het hoofdkantoor officieus om tot het ‘Ministerie van Schuld’.

Intussen spreekt rector Cisca Wijmenga de Groningse academische gemeenschap online toe. Ze erkent de inspanningen die iedereen tot nu toe heeft geleverd en stelt dat het belangrijker is dan ooit om de samenwerking aan te gaan. Want, zegt ze, zoals een Afrikaans spreekwoord luidt: Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.

Engels

31 August 2020 | 22-11-2020, 16:21
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties