Het gaat, voor het eerst, beter met de gezondheid in Groningen

Onderzoek van onder meer RUG:

Het gaat beter met de gezondheid in Groningen

Het gaat voor het eerst in jaren beter met de gezondheid van Groningers met meervoudige bevingsschade. Ook hun vertrouwen in de overheid stijgt.
30 juni om 12:25 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
juni 30 at 12:25 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar foto

Door Giulia Fabrizi

30 juni om 12:25 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:21 uur.
Avatar foto

By Giulia Fabrizi

juni 30 at 12:25 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:21 PM.
Avatar foto

Giulia Fabrizi

Van uit de hand gelopen studentenfeestjes tot bezette universiteitsgebouwen en van kamertekorten tot dreigende bezuinigingen: Giulia houdt al het nieuws in de gaten. Ze praat graag met de mensen die het aangaat, schrijft erover en begeleidt freelancers bij het maken van nieuwsartikelen. Eerder werkte ze als stadsredacteur Groningen en gemeenteverslaggever Haren voor Dagblad van het Noorden.

‘Voor het eerst sinds 2016 zien we een verbetering in de gezondheid, terwijl het tot nu toe alleen maar schrijnender werd’, zegt RUG-onderzoeker Katherine Stroebe over de meest recente peiling.

Samen met Tom Postmes leidt Stroebe het onderzoeksteam Gronings Perspectief. Het team onderzoekt sinds 2016 de gezondheid, het veiligheidsgevoel en het toekomstperspectief van bewoners van de gemeenten in gaswinningsgebied. Het onderzoek gebeurt door bewoners periodiek vragenlijsten in te laten vullen.

Meer mensen met schade

Hoewel de onderzoekers de verbetering van de gezondheid en het vertrouwen een ‘kentering’ noemen, betekent het niet dat de vlag uit kan. ‘Bewoners met schade hebben nog steeds een minder goede gezondheid dan bewoners zonder schade’, zegt Stroebe. ‘En steeds meer mensen hebben schade. Zij hebben extra zorg nodig.’

Bovendien brak tijdens de laatste peiling de coronapandemie uit. Een deel van de ondervraagden beantwoordde daarom ook vragen over het coronavirus. Een meerderheid daarvan denkt dat de coronamaatregelen van de afgelopen maanden invloed zullen hebben op hun schade- of versterkingsprocedures.

Ondernemers

Behalve voor bewoners, zien Stroebe en Postmes ook problemen ontstaan bij ondernemers in het bevingsgebied. Ongeveer de helft van de ondernemers heeft last van de gaswinning, blijkt uit het onderzoek. Ze hebben problemen door schade aan panden, waardevermindering, extra tijdsinvestering en verstoring van de bedrijfsvoering.

‘Onze indruk is dat ondernemers tussen wal en schip vallen’, zegt Stroebe. ‘Veel regelingen voor particulieren zijn voor ondernemers niet toegankelijk of niet passend. Hun problemen zijn vaak complex. En ze voelen zich niet gesteund.’ Ondernemers zouden baat hebben bij betere vergoedingen van schade en financiële steun, maar ook simpelweg bij erkenning van hun problemen.

Gronings Perspectief

Gronings Perspectief is een samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen, de GGD Groningen en het Sociaal Planbureau Groningen. De onderzoekers worden bijgestaan door een begeleidingscommissie met gemeenten, GGD, Groninger Bodembeweging, Groninger Gasberaad, Nationaal Coördinator Groningen, de provincie Groningen, de Veiligheidsregio, Vereniging Groninger Dorpen en wetenschappelijke experts.

30 June 2020 | 22-11-2020, 16:21
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties