Studenten FEB: geen online tentamen, maar extra opdrachten

Studenten FEB: geen online tentamen, maar extra opdrachten

Studenten van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) pleiten voor het maken van aparte opdrachten in plaats van online examens. Ze zijn daarom een petitie gestart die inmiddels ruim 285 keer is ondertekend.
9 april om 15:13 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
april 9 at 15:13 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar foto

Door Giulia Fabrizi

9 april om 15:13 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:20 uur.
Avatar foto

By Giulia Fabrizi

april 9 at 15:13 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:20 PM.
Avatar foto

Giulia Fabrizi

Van uit de hand gelopen studentenfeestjes tot bezette universiteitsgebouwen en van kamertekorten tot dreigende bezuinigingen: Giulia houdt al het nieuws in de gaten. Ze praat graag met de mensen die het aangaat, schrijft erover en begeleidt freelancers bij het maken van nieuwsartikelen. Eerder werkte ze als stadsredacteur Groningen en gemeenteverslaggever Haren voor Dagblad van het Noorden.

De studenten zien twee grote nadelen in het afnemen van online tentamens. Enerzijds stellen ze dat studenten bij een online tentamen makkelijker kunnen afkijken, wat volgens hen de waarde van het diploma vermindert.

Anderzijds zeggen ze dat niet iedereen even stabiel internet heeft, waardoor het voor sommige studenten gewoonweg onmogelijk zal zijn drie uur achter elkaar op een rustige manier een online tentamen af te nemen.

Extra lang

FEB besloot onlangs de huidige tentamenperiode samen te voegen met de tentamenperiode aan het einde van het jaar. Dat betekent een extra lange tentamenperiode van 8 juni tot en met 10 juli.

In de petitie zeggen studenten dat dit geen goed idee is. Om zich goed voor te kunnen bereiden, willen zij minimaal twee weken tussen de toetsen van de twee verschillende tentamenperiodes.

Beste oplossing

Maar de beste oplossing is volgens hen om docenten de kans te geven om aparte opdrachten uit te schrijven. Ze stellen dat dit opdrachten kunnen zijn die drie tot vier keer zo lang zijn als een tentamen.

Studenten zouden dan in plaats van een paar uur, een paar dagen de tijd krijgen om de opdracht te maken. Dit zou meteen het internetprobleem oplossen, omdat studenten met instabiele of trage verbindingen niet meer afhankelijk zijn van een beperkt aantal uren. Zij kunnen zelf de deadline in de gaten houden en dan de opdracht inleveren.

Voordelen

Opdrachten bieden volgens de initiatiefnemers meer voordelen. Zo zouden studenten de te leren stof intensiever moeten gebruiken en daardoor de stof ook beter tot zich nemen. Ook kunnen docenten creatiever zijn met de opdracht dan met de tentamens, wat dan weer bijdraagt aan het onderwijsproces.

Bovendien zou dit volgens studenten ook een uitweg zijn voor de faculteit. Zij zou namelijk niet ‘moeilijk hoeven doen’ met het opnieuw inroosteren van tentamens en experimenteren met nieuwe software. En het nakijken van opdrachten kunnen docenten op deze manier beter inpassen in hun eigen tempo.

Engels

09 April 2020 | 22-11-2020, 16:20
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties