Onderzoekers van de RUG krijgen ERC Advanced Grant

Drie ERC Advanced Grants naar de RUG

Drie onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben een prestigieuze ERC Advanced Grant toegekend gekregen. In totaal gaat het om 8,5 miljoen euro.
31 maart om 16:47 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
maart 31 at 16:47 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar foto

Door Rob Siebelink

31 maart om 16:47 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar foto

By Rob Siebelink

maart 31 at 16:47 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar foto

Rob Siebelink

HoofdredacteurVolledig bio »Editor-in-chief Full bio »

Het gaat om Gerard Roelfes van het Stratingh Institute for Chemistry, Léon Koopmans van het Kapteyn Instituut en Erwin de Blok, ook van het Kapteyn Instituut en daarnaast werkzaam bij ASTRON. 

De beurzen van de European Research Council zijn bedoeld voor gevestigde onderzoeksleiders met een erkende staat van dienst. Vorig jaar viel de RUG bij de toekenning van Advanced Grants buiten de prijzen.

Designer enzymen

Gerard Roelfes ontving 2,5 miljoen euro om ‘designer’-enzymen te maken die voor een deel niet-natuurlijke aminozuren bevatten. Die kunnen worden gebruikt voor de katalyse van belangrijke chemische reacties die niet in de natuur voorkomen. Daarmee zou een stap gemaakt kunnen worden naar een meer duurzame chemie. 

Léon Koopmans krijgt 3,5 miljoen euro voor een project waarmee hij de extreem zwakke radiosignalen wil detecteren van neutraal waterstof. Het gaat daarbij om waterstof dat is gevormd in de eerste miljard jaar van het bestaan van ons heelal. Daarvoor moeten extreem gevoelige waarnemingen worden gebruikt, zoals de radiotelescopen van LOFAR in Drenthe. 

Waterstofgas

Eén miljoen van de grant gaat naar een nieuw computersysteem voor dataverwerking en -opslag. De onderzoekers kunnen straks petabytes aan data verwerken en de rekencapaciteit vergroten. 

Ten slotte gaat ook Erwin de Blok op zoek naar neutraal waterstofgas met een grant van 2,5 miljoen. Hij wil de herkomst van het gas in melkwegstelsels achterhalen. Het gas vormt een brandstof bij de vorming van sterren, maar de meeste sterrenstelsels hebben lang niet genoeg om gedurende de hele levensduur sterren te blijven vormen. De Blok wil onderzoeken of dit gas mogelijk uit de ruimte tussen de sterrenstelsels afkomstig is, zoals computersimulaties suggereren. 

Engels

31 March 2020 | 22-11-2020, 16:19
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties