Groot onderzoek in Noorden naar coronavirus

Hoe verspreidt het virus zich?

Groot onderzoek in Noorden naar corona

Ruim 135.000 mensen in Noord-Nederland krijgen binnenkort wekelijks een vragenlijst toegestuurd met vragen over het coronavirus.
30 maart om 14:22 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
maart 30 at 14:22 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar foto

Door Rob Siebelink

30 maart om 14:22 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:19 uur.
Avatar foto

By Rob Siebelink

maart 30 at 14:22 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:19 PM.
Avatar foto

Rob Siebelink

HoofdredacteurVolledig bio »Editor-in-chief Full bio »

Het onderzoeksprogramma Lifelines hoopt op die manier onder meer in kaart te brengen hoe het virus zich in het Noorden verspreidt. In de toekomst kan op deze manier bij andere infectieziekten mogelijk nauwkeuriger voorspeld worden wat er zal gebeuren.

De antwoorden worden ook gebruikt om te onderzoeken in hoeverre het virus invloed heeft op het welzijn en welbevinden van mensen in de noordelijke provincies. Vragen die voorbij komen zijn: Worden mensen somber of angstig? Heeft dit effect op eetgedrag en gezondheid? Hoe raakt het virus het dagelijkse leven, zoals het werk? 

Verder hopen de onderzoekers licht te kunnen werpen op de vraag waarom de ernst van de klachten zo uiteenloopt, en of genetische verschillen daarin een rol spelen.

DNA

Hoofdonderzoeker en hoogleraar genetica Lude Franke: ‘Met dit onderzoek willen we zien of er verschillen in het DNA te vinden zijn tussen mensen die ernstig ziek zijn geworden door het coronavirus en mensen die milde symptomen hebben gehad.’

Alle antwoorden van de wekelijkse vragenlijsten worden gekoppeld aan data van biobank Lifelines. Op die manier hopen de onderzoekers niet alleen erfelijke, maar ook omgevingsfactoren op te sporen die bepalen hoe ziek iemand wordt. 

De wekelijkse vragenlijsten worden verstuurd naar deelnemers van de onderzoeksprogramma’s Lifelines en NEXT. De antwoorden worden gecombineerd met eerder verzamelde data, waaronder ook genetische informatie. 

Gezamenlijke inspanning

Het onderzoek van Lifelines naar corona is een initiatief van het UMCG, de RUG, Aletta Jacobs School of Public Health en Lifelines. Het wordt mede mogelijk gemaakt door de Universiteit van het Noorden, een collectief van noordelijke kennisinstellingen. Meer informatie is hier te vinden.

30 March 2020 | 22-11-2020, 16:19
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties