Quiz

Foto: Reyer Boxem

Quiz

UKrant-columnist Casper Albers deed eind december mee aan de Nationale Wetenschapsquiz. Die quiz moet terug op de buis, vindt Albers. En niet omdat hij die (toevallig) won.
Door Casper Albers
14 januari om 10:33 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:18 uur.
januari 14 at 10:33 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:18 PM.

Op 27 december 2019 was het weer tijd voor een jaarlijkse traditie. De publieke omroep zond een avondvullend programma uit over wetenschap. Een enthousiaste presentator behandelde een paar uur lang allerlei interessante en leerzame zaken.

Toegegeven, het programma bereikte niet het miljoenenpubliek dat je krijgt met voetbal, bakwedstrijden of reisprogramma’s van bekende zangers. Maar met een relatief beperkt budget leerden duizenden kijkers toch iets bij tijdens een vermakelijke avond. De zenderbaas keek tevreden terug: dit is nou precies waarom je een publieke omroep hebt.

Bovenstaande beschrijft de Britse situatie. De Christmas Lectures van het Royal Institution worden al sinds 1936 op tv uitgezonden. Hier in Nederland vond tegelijkertijd een andere wetenschappelijke traditie plaats: voor alweer de 26ste keer werd de Nationale Wetenschapsquiz gehouden.

Deze werd, in tegenstelling tot de eerste 25 edities, niet uitgezonden op televisie, maar alleen via internet. (Dat weerhield de Leidse Nadine Akkerman en mij er niet van dit keer de quiz te winnen, maar dat terzijde.)

Via een stream bereik je toch minder mensen dan via NPO3. Dat is jammer. De quiz is niet alleen leuk en leerzaam, maar ook goed voor de beeldvorming over wetenschappers.

Wij weten ook niet alles. Integendeel, van één onderwerp – in mijn geval statistiek – weten we een beetje veel, maar op de rest scoren we niet significant boven kansniveau. Van de zestien driekeuzevragen hadden we er negen goed: was dit een tentamen geweest, dan hadden we een 4 gekregen.

Het zou fantastisch zijn als de quiz komende december gewoon weer op tv is

Daarnaast is de Nationale Wetenschapsquiz een academische zeldzaamheid: het gehele wetenschapsscala – de humanoria en de natuur-, sociale, en medische wetenschappen – kwam tijdens de quiz aan bod. Dat krijgen Robbert Dijkgraaf, Freek Vonk en Erik Scherder niet voor elkaar, hoe interessant hun programma’s ook zijn.

Er zijn ongetwijfeld betere en diepgaandere manieren om de wetenschap te presenteren aan de Nederlandse bevolking. Maar de Nationale Wetenschapsquiz is een bewezen effectief communicatiemiddel dat ook niet de hoofdprijs kost om te maken. Het zou fantastisch zijn als de quiz komende december gewoon weer op tv is.

Omdat het financieren van wetenschapscommunicatie tegenwoordig via Kamervragen gaat, ben ik maar even pro-actief bezig geweest. Bij deze een lijstje Kamervragen. Het zou fijn zijn als een van de 150 Kamerleden het kan doorsturen aan de minister.

  1. Kent u de Nationale Wetenschapsquiz?
  2. Bent u het met mij eens dat de Nationale Wetenschapsquiz een leerzaam, vermakelijk en betaalbaar middel is om wetenschap aandacht te geven bij het grote publiek?
  3. U heeft twee ton voor wetenschapscommunicatie gevonden om dit in een zwart gat te storten. Is het mogelijk dat u nog een fractie van dit bedrag vindt, opdat NWO nieuwe televisie-uitzendingen van de Nationale Wetenschapsquiz kan meefinancieren?
  4. (Bonusvraag) Bent u het met mij eens dat het feit dat de Nationale Wetenschapsquiz 2019 gewonnen is door medewerkers van een alfa- en een gammafaculteit het zoveelste bewijs is dat bezuinigen op alfa en gamma (intellectuele) kapitaalvernietiging is?
14 January 2020 | 22-11-2020, 16:18
Array

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties