Gemeenteraad wil haast maken met shortstaybeleid
Gemeenteraad wil haast maken met shortstaybeleid
Dat bleek woensdag tijdens de Groningse gemeenteraadsvergadering, waar raadsbreed een motie werd aangenomen die stelt dat het tijd is voor concrete stappen. Het college van b en w komt in februari met een voorstel.
In oktober 2018 verzocht de gemeenteraad het college al om aan alternatieven te werken. In november ontving de raad de uitwerking, die volgens Lieke Schoutens van GroenLinks teleurstellend was.
‘Het college gaf aan terughoudend te zijn met shortstay, maar de mentaliteit leek nog niet geswitcht. We willen dat er concrete stappen worden genomen om jonge, vaak internationale, huurders te beschermen.’
Duizenden studenten
In Groningen wonen naar schatting enkele duizenden studenten met een shortstaycontract. In principe zijn de contracten bedoeld voor tijdelijk verblijf, maar in de praktijk komen ook studenten die voor een hele bachelor of master naar Groningen komen in deze woonvorm terecht. Zij hebben geen huurbescherming, wat betekent dat ze niet naar de huurcommissie kunnen stappen als er problemen zijn met de verhuurder.
Een alternatief ligt er: sinds 2016 bestaan er huurovereenkomsten voor bepaalde tijd, waarbij huurders wél huurbescherming hebben. Woensdagmiddag drong Schoutens met een breed ondersteunde motie aan op concreet beleid.
Bekende locaties
Bekende locaties waar met shortstay wordt gewerkt zijn The Village en de containerwoningen op het Suikerunieterrein. Daar is het volgens wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) lastig om over te gaan naar reguliere huurcontracten.
‘Dan moet de functie in het bestemmingsplan worden gewijzigd. Voor bijvoorbeeld de containerwoningen ontstaat dan een juridisch probleem met het naastgelegen evenemententerrein’, zei hij in november.
Toch wil Schoutens dat nog eens goed gekeken wordt of zo´n wijziging echt niet mogelijk is. Ook ziet ze kansen voor locaties waar ondanks een woonfunctie tóch met shortstay wordt verhuurd. Een voorbeeld hiervan is de SSH, goed voor tweeduizend kamers en woningen.
Buiten zicht gemeente
Daarnaast zijn er nog verhuurders die buiten het zicht van de gemeente met shortstaycontracten werken. Omdat er geen vergunning voor nodig is, is bij de gemeente onbekend hoeveel kamers precies op deze manier worden aangeboden.
Marten Duit van Student en Stad deed de suggestie om shortstay te koppelen aan een hotelvergunning, zodat er meer overzicht komt en het lastiger wordt om met shortstaycontracten te werken.
In februari, als de gemeenteraad de overnachtingenmarkt in Groningen bespreekt, komt het college met voorstellen om het verhuren met shortstaycontracten in te perken.