Swapcouch regelt de inrichting van je studentenkamer
Swapcouch regelt de inrichting van je studentenkamer
Studenten die maar korte tijd ergens wonen hebben geen zin in gedoe. Meubels kopen, aanhangwagen huren, sjouwhulp regelen, en dat allemaal voor een paar maanden: kun je dat niet uitbesteden? Dat is precies het idee achter Swapcouch, het meubelverhuurbedrijf van Bendix Zijlstra en Maurice Panman.
De twee leerden elkaar kennen tijdens de opleiding international business and management aan de Hanzehogeschool en doen nu allebei de pre-master finance aan de RUG. ‘Maar ondernemen spreekt ons meer aan dan studeren’, vertelt Maurice.
Dus besloten ze een eigen bedrijf te beginnen. Swapcouch bedachten ze tijdens een wandeling door het Noorderplantsoen. ‘We hadden een kladblok mee, dronken een biertje en zijn ideeën gaan spuien.’ Dat was voor de zomer; in augustus hadden ze een waterdicht concept.
Standaardpakket
Hoe werkt het? ‘Het is heel simpel. Je huurt de meubels minimaal drie maanden, daarna kan het zo lang als je wilt’, zegt Bendix. ‘De student heeft verder helemaal geen gezeur met meubels sjouwen’, vult Maurice aan. ‘Die komen wij brengen en in elkaar zetten. Het is een complete service. Gemak speelt bij ons een grote rol.’
De twee hebben de meubels bij onder meer de Ikea gekocht. Het standaardpakket kost 59,99 euro en bestaat uit een bank, kledingkast, tafel met twee stoelen en een bed met matras. Je kunt ook zelf een pakket samenstellen.
Swapcouch richt zich vooral op internationale studenten, aangezien zij vaak maar tijdelijk in Groningen wonen. Maurice en Bendix studeerden zelf allebei in het buitenland en vonden het toen een heel gedoe om voor een half jaar meubels te regelen.
Robuust
Meubels in een studentenkamer moeten natuurlijk wel tegen een stootje kunnen. ‘Wij hebben gekozen voor robuust meubilair, zodat het niet snel kapot gaat’, zegt Bendix. Een paar krasjes zijn geen probleem, ‘maar als een heel kussen gescheurd is, moet er wel iets mee gedaan zijn. Dat gebeurt niet zomaar.’ Voor dat soort situaties rekent Swapcouch een borg.
De eerste klant was wel even een memorabel moment voor de studenten. ‘Toen we het mailtje kregen, waren we hartstikke blij. Het was een normale doordeweekse dag, maar we hebben wel even een biertje gedronken bij het huis waar we het meubilair net hadden afgeleverd’, vertelt Bendix.
Nu zijn het nog Maurice en Bendix zelf die de meubels komen brengen, maar in de toekomst kunnen ze dat aan anderen overlaten, hopen ze. ‘We leveren nu in Groningen, Zwolle en Leeuwarden, maar het zou waanzinnig zijn als Swapcouch ooit in heel Nederland gebruikt wordt.’