Mensa herleeft in de Oosterstraat

In het keukentje van Bed, in De Gym in de Oosterstraat, houden vier jonge koks vrijdags het hoofd koel.  Voor een schijntje eten zo’n tachtig gasten wat de pot schaft.
Door Koen Marée

Het was het voorjaar van 1995, toen de RUG besloot de subsidie aan de mensakantine stop te zetten. Dag in, dag uit verzorgde het restaurant – gevestigd in poppodium Vera – goedkope maaltijden voor studenten. ‘Onze ouders kwamen er vaak en waren er ontzettend enthousiast over’, herinnert Lisa Havinga zich. De geneeskundestudente in spe is samen met broer Jesse (master filosofie), Tjesse Riemersma (kunstmatige intelligentie), Robin Kramer (masters psychologie en filosofie) en Matthijs Snijder initiator van Kruimels in bed.

‘Een soort gaarkeuken, maar dan met goed eten’

Al langer kookte een deel van de groep voor artiesten die op die avond in De Gym zouden gaan optreden. Toen Karina Bakx, eigenaresse van koffiebar Bed, voorstelde om dit één avond per week ook voor gasten te gaan doen, werd er niet lang getwijfeld. In ruil voor een vrijwillige dagdienst achter de bar mag het vijftal elke vrijdagavond volledig zijn gang gaan. De eerste editie werd meteen een groot succes. Vanavond trekken de limoenkoriandersoep en kikkererwtencurry opnieuw een hoop hongerige magen naar De Gym.

In bed eten

Bij binnenkomst hebben de eerste eters zich al genesteld. Sommigen zitten aan de lange kantinetafel, ideaal om met wildvreemden een gesprekje te beginnen. Anderen zijn in een van de hoogslapers geklommen en eten letterlijk in bed. Gelukkig schiet de rij aardig op. Ik beland naast filosofiestudent Remco van der Meer, die zich helemaal thuis voelt: ‘Het is een authentieke sfeer, een goede maaltijd voor een goede prijs. Ik geef het zeker vier sterren. Ik denk dat de halve filosofiefaculteit hier rondloopt, allemaal van die hipsters. Er zijn ook veel mensen van Minerva, en vanuit het muziekcircuit.’

Niet alleen studenten zijn welkom bij Kruimels in bed, wat tevens het grootste verschil is met de oude mensakantine. Als de laatste restjes uit de warmhoudbakken zijn geschraapt, slaakt Riemersma een zucht: ‘Ik dacht dat er geen eind zou komen aan de rij!’ Zijn koksmaatjes krijgen een high-five. Lisa glundert: ‘Het is toch een gevoel van ontlading als alles goed is gegaan. Tegelijk maak ik me tijdens het eten niet zo druk. Je kan hier eten voor 3,50 en er is geen bediening. Een soort gaarkeuken, maar dan met goed eten. We houden het bewust laagdrempelig.’

‘We zijn wel verbaasd door de grote belangstelling’

Wel vergt zo’n avondje koken voor een grote groep de nodige voorbereiding, vertelt Kramer: ‘We hebben al wat recepten klaarliggen voor de komende tijd. Vanaf dinsdag beginnen we dan al met inkopen. Op vrijdagmiddag is het chill samen koken, vet huiselijk. Maar als ’s avonds die rij zich vormt, is er ook wel het besef dat al die mensen komen voor jouw eten en ervoor gaan betalen.’

Vegetarisch

Jesse schuift aan: ‘We zijn wel verbaasd door de grote belangstelling. Ik weet niet wat de grootste trekker is.’ Kennelijk is er behoefte aan goedkoop eten tegen een schappelijke prijs. ‘Alles wat we maken is vegetarisch’, gaat hij verder. ‘Niet zozeer om een ideaal uit te dragen, ook al zijn wij allemaal vegetariër. Het is vooral goedkoop en maakt het toegankelijk voor iedereen om mee te eten.’

Het doel is om Kruimels in bed elke vrijdagavond te blijven organiseren. ‘Meer dagen wordt lastig, we hebben allemaal ook nog studies en andere activiteiten’, zegt Kramer. ‘Bovendien kunnen mensen op vrijdagavond vaak blijven zitten en wachten tot een optreden begint. Dat is ideaal’, vult Riemersma aan. ‘Daarnaast kun je op donderdag bij Minerva voor één euro eten en heb je ook nog het Free Cafe.’ Kramer: ‘Dan organiseren we Kruimels in bed het liefst op één vaste dag, maar dat het dan wel altijd doorgaat.’

Nadat de bordjes zijn geleegd, stroomt een deel van de gasten nog de gang en het dakterras op voor een biertje. De kookcrew blaast even uit, maar heeft ook nog een bult afwas weg te werken. Toch is er iets om trots op te zijn: Kruimels in bed is nu al meer geslaagd dan het DWDD pop-uprestaurant. De plannen voor de volgende editie, aankomende vrijdag, worden alvast ontvouwd. ‘Wraps, is dat niet een leuk idee?’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties