4 Mijl

Door Wouter Sipma
Meestal overkomt het me. Ergens in oktober lees ik opeens van alles over de 4 Mijl van Groningen en denk ik: waarom heb ik me nou weer niet opgegeven? Waarom heeft niemand me dit verteld? Niet dat ik zo’n hardloopfanaat ben, maar aan dit oer-Groningse evenement wil ik wel een keertje meedoen.
Dit jaar was het anders: al vóór de zomer wist ik precies wanneer de 4 Mijl zou plaatsvinden. Maar ik wist ook al dat ik op die datum juist niet kon..
Als ik niet kan rennen, dan maar wat schrijven over dit oer-Groningse fenomeen. 4 mijl rennen van de Kerklaan in Haren tot de Vismarkt in Stad. Dat is de afstand die een boodschapper aflegde na het verdrijven van Bommen Berend, waarna hij vast dacht: wat is die gast uit Marathon een uitslover. Onder de deelnemers zijn enkele professionals (waaronder ‘onze’ Thijmen Kupers), maar het overgrote deel is amateur of recreant en veel bedrijven hebben een team.

Stress

Zo ook de Rijksuniversiteit: ik zag op de RUG-socials een foto voorbij komen van het team op de trappen van het Academiegebouw. En dat is natuurlijk hartstikke logisch, gezien bijvoorbeeld het Healthy Aging-speerpunt. Maar het deed me ook nog aan iets anders denken.

Studentenstress. De UK pakte er vorige week groot mee uit en ja, ik moet zeggen dat ik het herken. Ik zie veel studenten (ook in de spiegel) die het structureel druk hebben, zonder dat het duidelijk is wanneer dat ophoudt. En wat heeft dat dan weer met hardlopen te maken?

Onderzoek

Nou, alles, als het je het vraagt aan Juriena de Vries, arbeid- en organisatiepsychologe aan de Radboud Universiteit. Zij promoveerde onlangs op hardlopen als medicijn tegen burn-outklachten (gunstig effect!). Ook televisiepsychiater Bram Bakker gaat daarvan uit, gezien zijn boeken De halve van Egmond. Liever een marathon dan een burn-out en Runningtherapie.

Dus, misschien kunnen gestreste studenten dát ter harte nemen; zelf geloof ik ook wel dat het kan werken, als je het maar stelselmatig doet. Dan kun je eens rustig denken over je leven en wat je daar nu eigenlijk mee wil. Maar dwaal niet teveel af, let ook op de weg (vooral de Eikenlaan schijnt gevaarlijk te zijn – of hebben hardlopers daar altijd voorrang?).

14 oktober 2018 is inmiddels in mijn agenda omcirkeld: dan doe ik écht eens mee aan de 4 Mijl. Laten we hopen dat ik tijd heb. En anders moet ik tijd maken. Stress…

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in