2017: De COCK, wc’s en veel stress

Genderneutraal plassen. Fietsenchaos. Werkdruk en stress. Huisvesting. Yantai. De Universiteitskrant kijkt terug op het jaar 2017 met de meest in het oog springende onderwerpen en verhalen.
Door Rob Siebelink

Internationals en huisvesting

De RUG groeit, zelfs harder dan in 2016. In de zomer passeerde het aantal studenten voor eerst de 30.000. Onder hen zijn ook steeds meer internationals. Er studeren nu zo’n vijfduizend studenten met 120 verschillende nationaliteiten in Groningen en elk jaar komen daar vijfhonderd nieuwe bij.

Maar al die mensen moeten ergens verblijven. En dat zorgt voor problemen. Vooral aan het begin van het academisch jaar leidde dat tot schrijnende verhalen over overvolle hostels, idiote huurbedragen, buitenlandse studenten die noodgedwongen op campings of in een auto bivakkeerden, op een bankje bij het NS-station sliepen of met wat geluk in de keuken of op de bank bij vrienden; de dakloze international was geboren.

Sommigen vertrokken na een week vruchteloos zoeken naar een dak boven het hoofd. Zoals Alexander Bakos uit Roemenië. Hij had zich ingeschreven bij Rechten, maar is er nooit begonnen. ‘Ik ben weer teruggegaan vanwege het kamertekort’, liet hij de UK begin september weten.

De Fins-Vietnamese Nora Gurung was net begonnen aan een premaster klinische psychologie. Zij moest naar het Simplon Jongerenhotel omdat ze geen kamer kon vinden. ‘Ik zit in een soort overlevingsmodus’, vertelde de radeloze Nora aan de UK. ‘Ik heb veel studenten zien huilen omdat ze niet meer weten wat ze moeten doen. Ik begin me af te vragen of er nog hoop is.’

Er volgde op 8 september een heuse demonstratie op de trappen van het Academiegebouw. Ondertussen verwees de RUG naar de gemeente, de gemeente naar de RUG. Er volgde een debat in de Groningse gemeenteraad, er waren Kamervragen aan de minister van Onderwijs.

En ja, er kwam tijdelijk noodopvang aan de Van Swietenlaan. En ja, RUG en gemeente beloofden (opnieuw) beterschap.

Lees hier nog een keer het magazine ‘Een gebed zonder einde’

Reuring om Vindicat

Geen jaar zonder reuring rond Vindicat atque Polit. Begin september misdroegen zo’n tweehonderd Vindicaters zich in de Sushi Mall aan het Sontplein. Personeel en omwonenden waren geïntimideerd, er waren vernielingen aangericht, lawaai, wildplassen.

De RUG en de Hanzehogeschool besloten naar aanleiding van het incident de uitbetaling van bestuursbeurzen aan Vindicat (ruim 33.000 euro) voor dit studiejaar op te schorten. Aan het eind van het studiejaar wordt beoordeeld of de huidige bestuursleden opnieuw in aanmerking kunnen komen voor de bestuursbeurs.

Er kwam op last van de Groningse burgemeester Peter den Oudsten ook een onderzoek van de politie. Die concludeerde dat het etentje in de Sushi Mall weliswaar behoorlijk uit de hand was gelopen, maar dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd (of dat de bewijsvoering daarvoor erg lastig was).

Een strafrechtelijk vervolg kwam er wel voor het inmiddels ex-Vindicatlid Wouter B. De Groningse rechtbank veroordeelde B. eind november wegens zware mishandeling van een aspirant-lid tijdens de ontgroening in 2016 tot een werkstraf van 240 uur, 31 dagen cel (waarvan dertig dagen voorwaardelijk) en een schadevergoeding aan zijn slachtoffer van 5000 euro.

De rechtszaak tegen B. gaf ook een onthullend kijkje achter de schermen bij Vindicat. B. was tijdens de ontgroening in 2016 voorzitter van de Commissie voor Overdracht van Corporale Kennis, kortweg de COCK. B. gaf tijdens de zitting toe dat hij op het hoofd van het slachtoffer was gaan staan. Dat was niet bedoeld om hem letsel toe te brengen, verklaarde hij toen, maar ‘als intimidatie’.

Dat sommige dingen niet mogen, wist B. ook wel. Maar, verklaarde hij: ‘Ik denk dat er veel dingen geschreven staan bij Vindicat die niet worden nageleefd. Wij deden gewoon wat de COCK andere jaren ook deed.’

En dan was er ook nog roeiclub Aegir. Ook die kreeg in 2017 het deksel op de neus nadat in het clubblad een ‘slet van het seizoenverkiezing’ werd gehouden. Ook Aegir werd gestraft: de club was niet welkom bij de opening van het academisch jaar, het bestuur zelf schorste twee leden.

En toch gaat het goed met Vindicat. Ondanks alle ophef, kritiek en negatieve aandacht haalde de vereniging dit jaar een recordaantal nieuwe leden binnen.

Lees hier nog een keer het achtergrondverhaal over de rechtszitting van Wouter B. ‘De beschaving gehandhaafd’

Stress

‘Stop met zeggen dat we altijd de beste moeten zijn. Stop met ons eraan te herinneren dat we met elkaar concurreren voor een promotieplek. Stop met zeggen dat we het niet verdienen om hier te zijn, wanneer we iets niet weten.’

Het was een hartenkreet van een student uit het onderzoek van de Groninger Studentenbond (GSb) naar stress onder studenten. Uit dat onderzoek zou blijken dat twee op de drie studenten (zeer) vaak stress ervaart.

Dan gaat het niet alleen om de studie. Vrijwel alle studenten doen er dingen naast. Ze zijn lid van commissies, studentenverenigingen en besturen. Maar die activiteiten doen ze niet alleen omdat ze het leuk vinden. Ze willen hun baankansen vergroten, werken aan hun cv, ontwikkelen zichzelf. Of ze hebben het geld gewoon nodig.

Het is vooral studiedruk, vertelde studente Charlotte de Haas aan de UK. ‘Maar uiteindelijk is het een combinatie. Je wil ook werken en een sociaal leven. En je moet alles helemaal goed doen.’ Medestudente Enisa Doko: ‘Je moet je onderscheiden. Met alleen maar een papiertje kom je niet aan het werk.’

Studentcoach Niels Bakker wijt het ook aan de studiedruk, die hoger is door het BSA. ‘Door het leenstelsel moet je snel afstuderen. Sociale media, waar je alle succesverhalen van anderen ziet, zijn ook een nieuwe factor. Het is een lullige tijd om student te zijn.’

Lees hier nog een keer ‘Studenten stressen zich stuk’

Yantai

Gaat de RUG wel? Gaat de RUG niet? 2017 zou het jaar worden van Yantai, maar uitsluitsel kwam er niet.

Het zag er begin dit jaar nog veelbelovend uit. De Tweede Kamer stemde in met de wetswijziging die de campus in Yantai mogelijk maakt, er waren discussiebijeenkomsten op de RUG, een grote delegatie van de universiteit bezocht in mei Yantai en het finale besluit zou vlak na de zomer volgen.

Dat laatste gebeurde niet. Een meerderheid van de Universiteitsraad (Personeelsfractie en studentenpartij Lijst Calimero) liet op het laatste moment weten dat ze niet kon instemmen met het plan dat er in augustus lag. Te veel onzekerheden, te veel risico’s. ‘Er zijn momenteel geen vragen waarvan de beantwoording nu of de komende dagen tot een andere conclusie zal leiden’, verklaarden de partijen en gooiden daarmee de deur in het slot.

Het gepikeerde college van bestuur (cvb-voorzitter Poppema: ‘Besluiten nemen doe je na een discussie en niet vooraf, we moeten het nog maar eens hebben over onze omgangsvormen’) kon vervolgens terug naar de tekentafel. Ook november en december gingen voorbij. Waarschijnlijk volgt de finale stemming pas in februari 2018.

De RUG werd de laatste maanden bepaald niet geholpen door ontwikkelingen in China zelf, vooral wat betreft de veelbesproken ‘academische vrijheid’. In het najaar bleek dat Cambridge University Press toegang tot honderden publicaties in China op verzoek van Beijing had geblokkeerd (en die blokkade ijlings ongedaan maakte na alle kritiek). En in november werd bekend dat er in het bestuur van de University of Groningen Yantai tóch een partijsecretaris van de Communistische Partij komt.

Lees hier nog een keer het verslag dat de UK maakte in China ‘Yantai, een ticket voor de toekomst?’

En verder:

DAG in de U-raad

Studentenfractie DAG maakte tijdens de verkiezingen in mei een verrassende entree in de Universiteitsraad. ‘De universiteit is een bedrijf geworden, haar rector een topmanager met bijbehorend salaris, wetenschappers zijn onderzoeksproducenten en studenten consumenten’, stelde DAG in haar verkiezingsprogramma.

De partij (of zoals ze zelf liever zegt: de beweging) haalde twee zetels, bijna drie zelfs. DAG snoepte daarmee een zetel af van Studentenorganisatie Groningen (SOG), Lijst Calimero behield vijf zetels. Lijst Sterk stopte in de universiteitsraad.

Overigens was de opkomst onder studenten voor de verkiezingen wederom bedroevend; nog geen dertig procent nam de moeite om een stembiljet in te vullen, ongeveer hetzelfde beeld als voorheen.

Lees nog een keer het interview met Jasper Been van DAG ‘Dat beloven wij…’

Werkdruk is te hoog

Bijna 80 procent van het wetenschappelijk personeel vindt de werkdruk aan universiteiten te hoog, blijkt uit onderzoek van vakbond FNV in januari van dit jaar.

Door gebrek aan personeel, toename van het aantal studenten, publicatiedruk en een onrealistisch aantal contracturen is de druk op de ketel te hoog, stelt de bond op basis van een enquête onder 2500 universitaire medewerkers. Meer dan de helft van alle medewerkers zou daardoor lichamelijke of psychische klachten hebben.

De RUG moet in 2018 echt actie ondernemen tegen de hoge werkdruk en de scheve student-stafratio, stelde een ruime meerderheid van de Universiteitsraad in december. In de meerjarenbegroting 2018-2022 gaat er weinig geld naar het oplossen van die problemen, en wél heel veel naar grote en centrale projecten, vinden zij.

Lees nog een keer het verslag van de Universiteitsraad over werkdruk op de RUG ‘U-raad: nu actie tegen werkdruk’

Genderneutraal

Prachtig, dat nieuwe gebouw van Energy Academy op Zernike. Maar sommigen stoorden zich aan de vrouwonvriendelijke stickers op de wc’s; het vrouwtje is kleiner afgebeeld dan het mannetje. Het protest op de Facebookpagina van de UK maakte in juni de tongen los.

De schrijvers willen dat de stickers worden vervangen door nieuwe, waarop man en vrouw even groot zijn, anderen vonden het ‘van de pot gerukt’.

Toch een kleine doorbraak in het verlengde hiervan. De Faculteit Wijsbegeerte besloot in november om genderneutraal te plassen.

De bordjes met ‘heren’ en ‘dames’ bij enkele wc’s werden weggehaald.

Lees hier nog eens ‘Helemaal van de pot gerukt’

Fietschaos

Groningen telt 200.000 inwoners en 300.000 fietsen. Een garantie voor fietschaos en verkeersonveilige situaties. De gemeente pakt enkele onveilige kruisingen aan, waaronder de oversteek Eikenlaan/Wilgenpad, op de zogeheten Zernike Route.

Goed ging dat niet. De voorrangssituatie werd gewijzigd ten gunste van de (overstekende) fietser, maar dat leidde niet tot verbetering. Integendeel. En enkele weken later werd de maatregel al weer teruggedraaid, in afwachting van een echte oplossing.

Lees hier nog een keer het magazine-artikel over de fietschaos in Groningen ‘Survival of the fietsest’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties