15 miljoen euro extra tegen werkdruk
‘Wij hebben een veldslag gewonnen’
15 miljoen euro extra tegen werkdruk
Het extra geld komt bovenop de jaarlijkse vijf miljoen die het college al in het Strategisch Plan (dat in hoofdlijnen de bestuurskoers van de universiteit voor de komende vijf jaar beschrijft) had opgenomen. Vanaf 2021 zal daar elk jaar een miljoen extra aan toegevoegd worden. Volgend jaar is er dus zes miljoen beschikbaar, oplopend tot tien miljoen in 2025.
‘Normaal gesproken is zelfbewimpeling niet onze sterkste kant, maar we hebben elkaar dit keer wel even gefeliciteerd’, zegt Antoon de Baets van de Personeelsfractie. ‘Vooral ook omdat de toezegging van het college onverwacht kwam.’
Dezelfde spijkers
De oplossingen voor het verlagen van de werkdruk die het college van bestuur in het Strategisch Plan aandraagt, bleken tijdens de vergaderingen met de universiteitsraad een heet hangijzer voor de Personeelsfractie.
‘Ik heb mij daar hard voor gemaakt, omdat ik vond dat het college steeds op dezelfde spijkers bleef slaan’, zegt De Baets. Zo hield het college in eerste instantie vast aan het bedrag van vijf miljoen euro per jaar, wat ook de afgelopen jaren werd uitgegeven.
Verder beschreef het de inzet van studentassistenten, embedded experts en het aantrekken van pas gepromoveerden en promovendi om te helpen in het onderwijs.
Structurele verhoging
Maar wat volgens de Personeelsfractie nodig is, is een structurele verhoging in geld. ‘En een andere kijk op de aanpak van de werkdrukverlichting’, zegt De Baets. Hij verwoordde daarom, naast het amendement, tien principes waar het college zijn werkdrukbeleid de komende jaren op zou moeten baseren.
Principes zoals het onderscheiden van ‘harde’ maatregelen (extra fte’s) en ‘zachte’ maatregelen (alle andere oplossingen). Of het tegengaan van ‘staff creep’ door plannen te maken bij het aannemen van nieuw personeel. Daarmee moet worden voorkomen dat werknemers weliswaar taken af kunnen staan, maar die er aan de andere kant weer bijkrijgen, waardoor de werkdruk toch gelijk blijft.
Plottwist
Tijdens de universiteitsraadsvergadering wilde het college van bestuur in eerste instantie slechts een deel van het amendement van de Personeelsfractie overnemen. Op die manier zou ‘beheersbaarheid van de werkdruk een topprioriteit’ worden, maar zou de structurele verhoging niet doorkomen.
De tien principes van De Baets zouden overgedragen worden aan de werkgroep die ingesteld wordt om de werkdruk te verlagen. ‘Behalve de principes over budget en sabbaticals, omdat die financiële implicaties hebben’, zegt De Baets.
En toen kwam de plottwist: na een stevige discussie waarin het college niet van standpunt leek te veranderen, stelde De Baets voor om over het strategisch plan te stemmen. De voorzitter van de raad laste een korte pauze in om alles klaar te maken voor de stemming. ‘Na de pauze kwam het college terug en tot ons aller verbazing zei het college: “Wij nemen het amendement in zijn geheel over.” Dat was een enorme verrassing’, zegt De Baets.
Welwillendheid
Na het onverwachte besluit heerste er euforie bij de gehele raad. Een dag nadat demissionair onderwijsminster Van Engelshoven bekendmaakte 2,5 miljard euro extra uit te trekken voor het hoger onderwijs, werd het Strategisch Plan inclusief het amendement unaniem aangenomen.
‘Het kan zijn dat een deel van de welwillendheid lag in de tegemoetkoming van het ministerie’, zegt De Baets. ‘Toch geloof ik niet dat het de voornaamste reden was. Door de toevoeging van het amendement is het strategisch plan unaniem aangenomen, bijna door acclamatie. Ik denk dat de unanieme goedkeuring het college heel wat waard was en dat dit de bloedstollende wending ook verklaart.’
Ook hoogleraar Barend van Heusden, die zich via WOinActie meermaals heeft laten horen over de werkdrukproblematiek, wil het besluit niet al te cynisch bekijken. ‘Het is een heel goede ontwikkeling dat er extra geld vrijgemaakt wordt. Je kunt meteen roepen “ja, maar, hoe dan precies?”, maar ik denk dat het vooral belangrijk is dat de eerste stappen gezet worden en er beweging is. Natuurlijk moeten we wel goed kijken waar het aan besteed wordt.’
Eeuwig waakzaam
Zoals rector Cisca Wijmenga tijdens de vergaderingen meermaals benadrukte, is het Strategisch Plan een ‘plan op hoofdlijnen’. Hoe het geld concreet wordt besteed, zal ieder jaar opnieuw bepaald worden. ‘Ik hoop dat daarvoor ook met de mensen op de werkvloer wordt gesproken’, zegt Van Heusden.
‘Ik miste nog een beetje de noodzaak om met de docenten, de staf en de studenten te spreken over wat je moet doen om de problemen op te lossen. Je kunt extra mensen aanstellen, maar dat is niet het enige wat nodig is. We moeten een veel fundamentelere discussie voeren over hoe je als universiteit wilt functioneren.’
Een van de redenen waarom het college een werkgroep heeft aangesteld is om te inventariseren wat de problemen zijn en hoe die het beste opgelost kunnen worden. De tien principes van De Baets worden aan de groep meegegeven. ‘Donderdag hebben wij een veldslag gewonnen voor het personeel’, zegt hij.
‘Nu ligt de bal weer bij het college om het toegezegde om te zetten in beleid. En aan ons als medezeggenschap om eeuwig waakzaam te blijven. Zodanig dat het college zich houdt aan de toegezegde beloftes. Er bestaan geen grote sprongen voorwaarts, je moet realistisch blijven. Dit vraagt om vastberadenheid en waakzaamheid.’