Bouw Feringa Building nu ook officieel van start

Decaan Jasper Knoesters van FSE, Hans Biemans van het college van bestuur en Nobelprijswinnaar Ben Feringa (geheel rechts) vieren de start van de bouw van de Feringa Building. Foto Edward Szekeres

Bouw Feringa Building nu ook officieel van start

Bouwbedrijf Ballast Nedam boorde eerder deze zomer al grote gaten in de grond en vulde deze met beton. Maar woensdag werd de bouw van de Feringa Building pas officieel ingeluid.
Door Edward Szekeres / Vertaling Sarah van Steenderen
18 september om 12:05 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:17 uur.
september 18 at 12:05 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:17 PM.

Het feestje werd gevierd in Nijenborgh 4, dat vervangen wordt door het nieuwe gebouw. Nobelprijswinnaar en naamgever van Ben Feringa, naar wie het gebouw is vernoemd, kreeg een virtuele rondleiding. ‘Ik ben echt heel trots’, zei hij nadat hij de speciale bril afzette.

De Feringa Building krijgt drie vleugels in de vorm van een V en biedt ruimte aan 1400 studenten en 850 medewerkers. Het gebouw wordt in twee fases gebouwd. Het grootste deel van het werk zal in de zomer van 2021 klaar zijn, vertelt Edwin de Kuiper, die in het bestuur van Ballast Nedam zit.

In de tweede fase, die twee jaar later afgerond moet zijn, wordt het verouderde natuur- en scheikundegebouw aan Nijenborgh 4 afgebroken en vervangen. Wanneer dat gesloopt is zal het oudste gebouw van de Faculty of Science and Engineering slechts twaalf jaar oud zijn.

Niet groot genoeg

Het nieuwe gebouw van 64.000 vierkante meter, dat een ‘wetenschappelijke speeltuin’ moet worden, zal straks een van de grootste gebouwen in Nederland zijn. Toch is het nog niet groot genoeg, volgens decaan Jasper Knoester. ‘Wij zijn een groeiende faculteit en we denken nu al na over wat onze volgende stap is. Onze plannen zijn groter dan wat de Feringa Building straks aan kan.’

De kosten van het gebouw zijn geschat op meer dan 200 miljoen euro, en er is ook al controverse rond het project geweest. De rechter oordeelde onlangs dat de RUG het installatiewerk voor het gebouw niet onderhands had mogen aanbesteden. Een consortium van drie bedrijven dat de opdracht aanvankelijk gekregen had, spande een kort geding aan. 

Na de uitspraak begon de RUG een nieuwe aanbestedingsprocedure, waar iedereen op kan bieden. De universiteit zegt dat dit niet tot vertraging van de bouw zal leiden. ‘We gaan ervan uit dat de aanbesteding eind dit jaar rond is’, zegt RUG-woordvoerder Jorien Bakker.

Engels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in